Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
V Dolných Plachtinciach padla obávaná štyridsiatka. Slovensko sužuje vlna horúčav
Zdielať na

V Dolných Plachtinciach padla obávaná štyridsiatka. Slovensko sužuje vlna horúčav

BRATISLAVA / Ortuť v teplomere pokorila hranicu 40 stupňov Celzia. Stalo sa tak v obci Dolné Plachtince krátko po 15-tej hodine. Teplotné rekordy však padali aj na ďalších miestach, najmä na juhozápade Slovenska.

Na juhozápade Slovenska dnes poriadne pripekalo. Každý sa snažil schladiť ako sa len dá. V rozpálenom meste okolo poludnia bolo ľudí poredšie, viac sa zdržiavali v klimatizovaných budovách, či v tieni na terasách. Ďalší si prišli schladiť telo do vody v mestských jazerách, v lesoch sme naďabili iba na pár rodín s deťmi. "Dnešné maximálne teploty na našom území prekonávali dlhodobé teplotné rekordy," konštatovala meteorologička Miriam Jarošová. 

Napríklad v Piešťanoch, Hurbanove, Lučenci, aj v Žiline. "Dnes mali tropický deň na Kysuciach, Orave," doplnila meteorologička. Letný deň, teda nad 25 stupňov, zaznamenali dokonca aj Tatrách na Štrbskom plese a 36 padlo v Štiavnických vrchoch. Blízko nich v Banskej Bystrici či v Žiari nad Hronom stúpal teplomer na 38, 39 a v Dolných Plachtinciach aj 40 stupňov. "Ale uvidíme, čo na to povedia meteorológovia v Štátnej meteorologickej sieti," reagovala Miriam Jarošová. 

Pomáha polievacie auto

V čase najväčších horúčav chodí po liptovskomikulášskych uliciach polievacie vozidlo. Teploty sa šplhali v tomto meste až ku 35 stupňom Celzia. "Kropíme hlavne tam, kde sa sústreďuje najviac ľudí. Umožnili sme našim zamestnancom na úrade, aby prišli skôr do práce okolo šiestej, aby mohli v tom úpeku skôr z práce odísť, okolo druhej," povedal primátor Liptovského Mikuláša, Ján Blcháč. 

Dôležitá je pokrývka hlavy

Osviežiť sa dá aj rozprašovačmi v Dolnom Kubíne, kde teplota tiež takmer dosahovala 35 stupňov. Na horúčavy mysleli aj výrobcovia technických vychytávok - šiltovka s ventilátorom na solárny pohon tiež trochu osvieži tvár. Ak už musíte na slnko, pomôže akákoľvek pokrývka hlavy, odporúčajú to odborníci. Ale lepšie je podľa nich osviežiť sa v lese v tieni stromov, ak je taká možnosť.

Obmedzené vstupy do lesov v Tatrách

Už aj na severovýchode Slovenska je poriadne horúco, no skryť sa do lesov bude o čosi komplikovanejšie, je totiž vyhlásený zákaz vstupu. V tatranskom národnom parku majú strach, za posledné obdobie hasili už tri menšie požiare. Obmedzenia platia v kežmarských mestských lesov a o zákaz vstupu požiadala aj správa TANAPu. "Na pozemky, kde nie sú turistické chodníky, cyklistické chodníky. Tie sa dajú využívať bez problémov," informoval konateľ spoločnosti lesy mesta Kežmarok, Juraj Kulík. 

Horúco bude aj najbližšie dni

Práve v týchto dňoch je v lesoch mimo chodníkov veľké množstvo zberačov lesných plodov ale aj takých, ktorí si chcú čosi opekať. Nie všetkým na Slovensku je horúco, niektorí by mohli aj drkotať zubami. Tropické horúčavy budú pokračovať aj v najbližších dňoch, 37-38 stupňové teploty majú byť určite a možno padne aj ďalšia 40-ka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy