Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vodiči, pozor. Od 1. septembra končí automatické pandemické predlžovanie STK
Zdielať na

Vodiči, pozor. Od 1. septembra končí automatické pandemické predlžovanie STK

BRATISLAVA / Od 1. septembra sa skončí automatické pandemické predlžovanie platnosti STK. Vodiči by si mali skontrolovať dátumy, za neplatnú emisnú či technickú kontrolu hrozia mastné pokuty. Jednu môžete dostať priamo na ceste, druhú dostanete poštou. Navyše, v zahraničí vám predĺžená STK, neplatí.

Motoristi pozor na neplatnú emisnú a technickú kontrolu. Možnosť predĺženia platnosti o 3 mesiace sa skončí k 31. augustu tohto roka. To znamená, že ak vám napríklad končí platnosť STK 1.septembra, nebude možné si ju už predĺžiť. Môže za to novela zákona o prevádzke vozidiel v cestnej premávke.

"Zatiaľ sme žiadny nápor nepocítili, sme dostatočne pripravení na ten väčší nápor vozidiel. Momentálne máme kapacity naplnené na 70 %," uviedla manažérka prevádzky STK Marianna Kalajová. Za nedodržanie zákonom stanovenej lehoty emisnej a technickej kontroly hrozí motoristom vysoká pokuta. 

Pokutu za neplatnú a emisnú kontrolu môžete zaplatiť dvakrát. Polícia vám uloží pokutu v tom prípade, ak vás zastaví a zistí, že vozidlo nie je spôsobilé jazdy. Druhú zaplatíte ministerstvu dopravy cez okresné úrady. "V blokovom konaní je podľa zákona možné uložiť pokutu vo výške 40 eur, v správnom konaní do výšky 100 eur. Policajt je oprávnený zadržať osvedčenie o evidencii vozidla a tabuľky s evidenčným číslom," uviedla hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová. 

"To za to, že neabsolvoval pravidelnú technickú alebo emisnú kontrolu. V tomto prípade je výška pokuty 165 eur. Pokutu možno uložiť do dvoch rokov odo dňa, kedy sa príslušný správny orgán dozvedel o porušení povinnosti, najneskôr však do piatich rokov odo dňa, keď k porušeniu povinnosti došlo," reaguje Ivan Rudolf, riaditeľ odboru komunikácie ministerstva dopravy. 

V najhoršom prípade nás to môže vyjsť 165 za technickú, 165 za emisnú a 40 v hotovosti pri kontrole v prípade nevhodného správania až stovka. "Vodičom odporúčam zaevidovať mobilné číslo k vozidlu a keď to je spravené tak ministerstvo dopravy posiela pred uplynutím kontroly informačnú sms-ku, aby nedošlo k tomu, že na technickú a emisnú kontrolu zabudne," uviedol Jozef Drahovský, dopravný analytik.

Pozor na neplatnú STK v Chorvátsku

Rezort dopravy ale upozorňuje vodičov, aby si kontroly nenechávali na poslednú chvíľu. V zahraničí totiž predĺženie neplatí. Bez platnej STK hrozia mastné pokuty. Dovolenkári v Chorvátsku prichytení políciou by za neplatnú STK zaplatili na mieste 333 a v správnom konaní dvojnásobok. Navyše V Chorvátsku za dopravné priestupky už zaplatíte iba platobnou kartou. Pozor si dajte aj na dodržiavanie platných pravidiel v krajinách, cez ktoré prechádzate.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy