Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nedostatok vody v studniach: Starostovia obcí spojili sily a požiadali o vodovodné prípojky
Zdielať na

Nedostatok vody v studniach: Starostovia obcí spojili sily a požiadali o vodovodné prípojky

HORNÝ ZEMPLÍN / Nedostatok vody v studniach v letných mesiacoch je bežnou realitou snáď vo všetkých kútoch Slovenska. Niektorí na vodu nenarazili ani v hĺbke 70 metrov. Viacerým obciam na Hornom Zemplíne chýba vodovod. Veci sa ale postupne dali do pohybu. Obce spojili sily a o vodovodné prípojky požiadali spoločne.

72-ročný pán Jozef Turík z Černiny je rekordérom. Za svoj život vykopal 13 studní. Ani to ale nestačilo. Napokon teda pristúpil k vrtu. "Ten vrt bol 73 metrov, nechali to tak, lebo vody nebolo. Treba ďakovať Bohu, keď dá dobrú zimu a sneh, tak sa dačo nazbiera," vyjadril sa pán Jozef. "Už netečú potôčiky, ľudia majú problém s praním, varením, s hygienou. My tu nemáme vodu a bez vody sa dnes nedá žiť," dodal Pavol Tamáš, starosta obce Baškovce.

Starostovia na Hornom Zemplíne sa spojili a o vodovod požiadali v duchu hesla "v jednote je sila". Aj to bolo v ich prípad rozhodujúce. Peniaze dostali z envirofondu. Pre štyri obce ide o viac ako 1,5 milióna eur. Spoluúčasť je 5 %. Rúry postupne ukladajú do zeme, no to je len prvá etapa. Samotné prípojky prídu na rad v štvrtej etape. No to musia uspieť v ďalších výzvach. "Najhoršie by bolo, keby sme mali v zemi rúry a by sme na ne mohli len pozerať. Očakávame od štátu, že budú pokračovať, že budeme sa napájať," dodal Tamáš. "Envirofond pripravuje veľkú výzvu na podporu budovania kanalizácií, vodovodov, čistiarne odpadových vôd, práve aj v obciach do 2 000 obyvateľov. Podrobnosti uvedieme v najbližších dňoch," vyjadril sa štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR, Michal Kiča.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy