Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Na Slovensku potvrdili druhý prípad opičích kiahní
Zdielať na

Na Slovensku potvrdili druhý prípad opičích kiahní

BRATISLAVA / Ide o osobu v strednom veku. Osoba je izolovaná, zatiaľ nebola potrebná hospitalizácia.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva zabezpečuje potrebné epidemiologické vyšetrovanie, vrátane zisťovania možných okolností nákazy. "Súvislosť s prvým prípadom sa zatiaľ nezistila," informuje hovorkyňa úradu verejného zdravotníctva Daša Račková.

Nakazená osoba vyhľadala lekársku pomoc a vzhľadom na príznaky ochorenia zodpovedajúce opičím kiahňam jej bola odobratá vzorka biologického materiálu na laboratórne vyšetrovanie, na základe ktorej bola následne diagnóza potvrdená. "Počet potvrdených prípadov na našom území môže narastať, nepredpokladáme však rozsiahle epidémie," dodáva Daša Račková.

Európska lieková agentúra už posudzuje vakcínu Imvanex určenú na pravé kiahne, či môže byť použitá aj ako prevencia tých opičích. Účinkovať by mala v prvých dňoch po nakazení. Slovensko má záujem o 2000 dávok.

Inkubačný čas opičích kiahní je 6 až 13 dní, no môže byť aj 5 až 21 dní. Vírus sa prenáša dýchacími cestami, sliznicami alebo pri poranení kože. K prenosu dochádza priamym kontaktom s vyrážkami, telesnými tekutinami alebo nepriamo - kontaminovanou posteľnou bielizňou, oblečením, uterákmi, riadom.

Ochorenie začína príznakmi podobnými chrípke. Predpokladá sa, že vírus opičích kiahní môžu osoby prenášať už pri výskyte týchto príznakov:

  • horúčka
  • únava
  • bolesti svalov
  • zimnica
  • opuch lymfatických uzlín

Do troch dní od nástupu vyššie uvedených nešpecifických príznakov sa obvykle objavuje už aj vyrážka typická pre opičie kiahne. Výsyp nemusí byť rozsiahly, často sa objavujú prípady len s niekoľkými vyrážkami, alebo len jednou, ktoré sa ďalej nerozširujú. Taktiež sa zaznamenali prípady, keď sa nešpecifické príznaky (horúčka, zimnica,...) objavili až po výsype. Po odpadnutí poslednej chrasty je človek neinfekčný.

 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy