Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Niektoré deti sa učia aj cez prázdniny. Projekt dáva žiakom možnosť rozšíriť si vedomosti
Zdielať na

Niektoré deti sa učia aj cez prázdniny. Projekt dáva žiakom možnosť rozšíriť si vedomosti

BRATISLAVA / Je to neuveriteľné, ale niektoré deti na Slovensku sa učia aj cez prázdniny - je ich viac ako 5300. Projektom "Letná škola" dáva rezort školstva žiakom možnosť dobehnúť či rozšíriť si vedomosti a zručnosti. Školy sú otvorené pre každého - vrátane detí zo sociálne slabšieho prostredia či školákov z Ukrajiny.

Potiahnuť vyučovanie aj počas školských prázdnin sa rozhodla aj jedna zo základných škôl v Bratislave. Poniektorí by si povedali, že navštevovať v lete školu musí byť utrpenie, no vôbec to nie je tak. Deti sa učia hravou formou a baví ich to.

Školy navštevuje 310 detí z Ukrajiny, ktoré si letnú výučbu nevedia vynachváliť. "Volíme skôr ten spôsob, aby sme deti neodstrašili, ale skôr im vytvorili pekné milé prostredie," tvrdí asistenta pedagóga Iveta Pangráčová. Letné školy majú zabezpečiť plnohodnotné trávenie prázdnin s výchovno-vzdelávacími aktivitami. Podľa učiteľov tak deti nezabudnú prebrané učivo a budú pripravené na ďalší školský rok.

"Podporili sme 216 škôl a tri neboli podporené, pretože nesplnili podmienky. Museli mať pre deti pripravený program, museli mať zabezpečených ľudí, ktorí sa tým deťom budú venovať, počet detí na jednu skupinu musel byť od 10 do 20," informuje generálna riaditeľka sekcie predprimárneho a základného vzdelávania Katarína Kalašová. K vytvoreniu pohodovej atmosféry na školách pedagógovia využívajú Psychologické desatoro. Ide o rady psychológov, ako sa vyhnúť napríklad citlivým témam a následnému plaču detí z Ukrajiny. "My sme radi, keď sa podporia tie školy a letná škola je tam, kde to deti najviac potrebujú, to znamená, že deti z vylúčeného prostredia, kde tí rodičia nemajú finančné prostriedky na to, aby deti poslali na nejaké zmysluplné aktivity," dodáva Katarína Kalašová.

Tí rodičia , ktorí nezapísali svoje dieťa do letnej školy, tak môžu stále urobiť. Školy ich príjmu, ak budú mať na to dostatočné kapacity.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy