Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Problémy v zdravotníctve: K hromadným výpovediam lekárov sa pridávajú aj zdravotné sestry
Zdielať na

Problémy v zdravotníctve: K hromadným výpovediam lekárov sa pridávajú aj zdravotné sestry

BRATISLAVA / Už od začiatku apríla, keď lekári oznámili štrajkovú pohotovosť, sa spustila lavína nespokojných hlasov. Nové zmluvy so zdravotnými poisťovňami odmietli uzatvoriť súkromné nemocnice, či dopravná zdravotná služba. A to pre zlé finančné podmienky. Vyššie platy žiadajú nielen lekári, ale aj zdravotné sestry a záchranári. Ponuka od vlády napriek sľubovanému termínu do konca júna neprišla. K hromadným výpovediam sa okrem lekárov pridávajú aj zdravotné sestry.

Lekári štrajkovú pohotovosť oznámili už začiatkom apríla. Po lekároch o mesiac neskôr kolapsom pre odmietnutie vyšších úhrad poisťovňami hrozili podaním výpovedí nemocnice aj dopravná zdravotná služba. 

"Dohodli sme sa. Máme nové zmluvy. Taký vzájomný kompromis. Kompenzácia navýšenia platov od 01.01.2022. áno, kompenzácia inflácie a zvýšených energii čiastočná. Budeme ďalej rokovať v septembri o dofinancovaní," uviedol Marián Petko, prezident Asociácie nemocníc Slovenska.

"So Všeobecnou zdravotnou poisťovňou a Dôverou sme sa dohodli tak, že Zdravotná dopravná služba bude fungovať i naďalej , s Unionom sme vo výpovednej lehote," priblížil hovorca Dopravnej zdravotnej služby Andrej Luprich.

Teraz ide ale do tuhého. Vláda by rozhodne tieto slová nemala brať na ľahkú váhu. "Ideme do hromadných výpovedí, jedine, ako toto zastaviť je, že vláda bude konať v slovenskom zdravotníctve,"  povedal predseda Lekárskeho Odborového Združenia Peter Visolajský.

Lekárom nestačí len zdvihnúť plat, chcú oveľa viac

"My sme vláde a premiérovi predstavili osem požiadaviek. Žiadame navýšenie aj pre sestry, žiadame poriadok vo financovanie nemocníc, podporu lekárskych fakúlt," vymenoval Visolajský.

Aj zdravotné sestry, rovnako ako lekári, podpísali ich memorandum o hromadných výpovediach, ale podpísaných sestier je zatiaľ výrazne menej ako lekárov.

"Vieme o sestrách, hlavne v Bratislavskom kraji, ktoré sa pripojili k deklarácii pripravenosti podať výpoveď. Podporujem ich v tom," vyhlásil riaditeľ kancelárie SKSaPA Lukáš Kober.

"Neviem teraz v súčasnej dobe povedať, či sa dohodneme, alebo nedohodneme. Nepoznám žiadny návrh, nič konkrétne nám nebolo predložené," povedala Zuzana Pukancová, predsedníčka Odborovej organizácie pri Záchrannej zdravotnej službe. 

"Premiér o tom bude informovať osobne, pretože si túto tému zobral za svoju," vyhlásil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

"Rokovania k platom zdravotníkov naďalej pokračujú. Na budúci týždeň sa uskutoční ďalšie pracovné stretnutie, na ktorom chce premiér lekárom predstaviť konkrétny návrh," uviedla hovorkyňa predsedu vlády Ľubica Janíková.

"Pre nás sa nič nemení. Zatiaľ máme len prísľuby, rokovania pre ďalšie rokovania," dodal Visolajský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy