Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bývalá predsedníčka krajského súdu v Žiline sa pre korupčnú kauzu posadila na lavicu obžalovaných
Zdielať na

Bývalá predsedníčka krajského súdu v Žiline sa pre korupčnú kauzu posadila na lavicu obžalovaných

BANSKÁ BYSTRICA / Bývalá šéfka žilinského krajského súdu sa ocitla na lavici obžalovaných na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici. Ide o korupčnú kauzu, v ktorej údajne sudcovia za úplatky vybavovali zníženie či úplné zrušenie trestu. Sudcov zadržala NAKA počas akcie Plevel. Dvaja sú už právoplatne odsúdení.

Ako svedok mal vypovedať bývalý sudca žilinského súdu Pavol Polka. Zadržali ho počas akcie Plevel a korupciu na žilinských súdoch priznal ešte minulý rok. Tok peňazí za vybavenie nižšieho trestu mal ísť práve cez neho.

"Pokračovalo pojednávanie v trestnej veci vedenej proti JUDr. EK, ktorá je obžalovaná z pokračovacieho zločinu prijímania úplatku formou spolupáchateľstva," vysvetlila hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici, Katarína Kudjáková.

O tom, že časť peňazí mala končiť u bývalej šéfky krajského súdu v Žiline Evy Kyselovej vypovedal Polka už pred vyšetrovateľmi. Dnes výpoveď odmietol, hoci je v korupčnej kauze právoplatne odsúdený na trojročnú podmienku a 150 - tisícový peňažný trest. "Ja nevidím do jeho hlavy, takže ja neviem, čoho primälo k tomu, že odmietol vypovedať," vyjadrila sa Eva Kyselová. "Sudca jednoducho rozhodnutie svedka akceptovať, v princípe, musel," povedal obhajca Ľubomír Hagara. 

​Čítali jeho výpovede z prípravného konania, kde hovoril ako peniaze končili v kanceláriách sudkýň. Časť sumy si mal podľa výpovede nechávať on a časť si medzi sebou mala deliť Kyselová a Mária Urbanová, ktorá s ňou sedela v trestnom senáte. Urbanová už tiež bola minulé leto právoplatne odsúdená na trojročný trest. Kyselová ale vinu popiera a spochybňuje výpovede proti svojej osobe. "Tie výpovede sú rozdielne," povedala Kyselová. V prípade bývalej šéfky súdu sa obžaloba týka 4 skutkov, za vybavenie želaných rozsudkov mala prijať najmenej 23 - tisíc eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy