Zatiahnuté
12°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Zubári upozorňujú: Chodiť na preventívne prehliadky je dôležité najmä u detí
Zdielať na

Zubári upozorňujú: Chodiť na preventívne prehliadky je dôležité najmä u detí

BRATISLAVA / Zanedbáva sa prevencia, upozorňujú zubári. Najmä u detí je dôležité chodiť na pravidelné prehliadky, aby sa napríklad včas dostali k čeľustnému ortopédovi. Problémom sú však stále aj vysoké ceny - napríklad v prípade strojčeka.

Mnohí preventívne prehliadky zanedbávali ešte pred pandémiou, po nej sa situácia ešte zhoršila. "Preventívne prehliadky klesli o 30 percent," povedal prezident Slovenskej ortodontickej spoločnosti Marián Sabo. Práve deti by mali prísť včas. 

Tým, že menej detí chodilo na prehliadky, menej detí, ktoré to potrebujú, bolo odoslaných aj k čelustnému ortopédovi. Podľa štatistík liečbu potrebuje 30 percent, dostáva ju len 6. "Sú odchýlky, ktoré súvisia s vývojom čeľusti a ak sa včas nepodchytia, tak sa môžu riešiť len operačne," uviedol prezident Slovenskej komory zubných lekárov Igor Moravčík. "Deťom to prepláca poisťovňa, treba si ale uvedomiť, že niektoré liečby sú dlhodobejšie a netreba prísť tesne pred dospelosťou," povedal Sabo. Kvôli strojčekom by mal človek navštíviť už zubného ortopéda. 


Súvisiace články

Najčítanejšie správy