Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
O vzdelanie v gastronómii má záujem čoraz viac ľudí
Zdielať na

O vzdelanie v gastronómii má záujem čoraz viac ľudí

VYSOKÉ TATRY / Situácia v cestovnom ruchu je stále veľmi zložitá. Nájdu sa však ľudia, ktorí aj napriek neľahkým časom, chcú v tejto oblasti podnikať. Dokonca aj v ťažko skúšanom gastre. Lenže skôr, ako si otvoria svoju vysnívanú reštauráciu, penzión, či cukráreň, obrovskou výhodou je získať výučný list aj základné vedomosti a zručnosti. A tak sú z majiteľov zároveň aj kuchári alebo čašníci.

Hovorí sa, že cestovný ruch je na kolenách, my sme ale našli ľudí, ktorí chcú pracovať práve v tejto oblasti. Kuchyňu strednej odbornej školy obsadili dospeláci. Takmer 30 externých študentov v odbore kuchár, čašník či cukrár. Mnohí prešli z iného sektora. "Celý život som pracoval ako strojár, a už viac nechcem , chcem pracovať s ľuďmi, už aj pracujem v hoteli a keď urobím skúšky, pôjdem rovno do kuchyne," povedal kuchár Richard Pitoňák. 

Medzi študentami sme našli majiteľov cukrárne, potravinárskych firiem, či penziónov, ktorí sa takýmto spôsobom pripravujú na zastupiteľnosť. "Mnohí teraz robia všetko," uviedla expertka na gastronómiu Eva Polášková. "Je problém s personálom, lebo v gastre chce pracovať málo ľudí," povedala majiteľka cukrárne Mária Kašická. "Mať výučný list je fajn," uviedol študent Jerguš. "Keď bola korona, tak my s bratom sme pôsobili v potravinárskom sektore priamo vo výrobe," povedal študent Peter. 

Valér je študentom medicíny. Jeho snom je aj vlastniť malú reštauráciu a preto si doplnil vzdelanie a dnes je už plnohodnotným kuchárom. Cez prázdniny môže napríklad brigádovať v hotelovej kuchyni. "No dalo by sa teraz keď mám už teraz výučný list," uviedol medik Valér Kuffa. Riaditeľ školy má dennodenné telefonáty od tatranských podnikateľom, lebo personálu je veľmi málo. "Dennodenne sa stretávame s tým, že sú dopyty ale týchto ľudí nie je," uviedol riaditeľ strednej školy v Hornom Smokovci Pavol Hudáček. Ľudia sú ale v tomto období hladní za turizmom. Hotelieri čakajú dobru sezónu a veria, že sa im pozície podarí personálne obsadiť možno aj niektorým z týchto čerstvo kvalifikovaných ľudí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy