Jasno
13°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Ďalšia potýčka pre prípojku vody na súkromnom pozemku
Zdielať na

Ďalšia potýčka pre prípojku vody na súkromnom pozemku

FARÁRSKE / Majú povolenie z úradu na drobné stavebné práce, aj napriek tomu sú obyvatelia lokality Farárske z Trnavy tri mesiace bez pitnej vody. Momentálne ju nosia z mesta v kanistroch. Poľnohospodárska firma im v minulosti ponúkla možnosť napojiť sa na vodovod, príležitosť však nevyužili. Situácia je v súčasnosti iná. Prípojka na vodu prechádza už cez súkromný pozemok, čo aktuálny majiteľ nedovolí. Pri poslednej potýčke prišla riešiť spor polícia, ich výjazdy na tamojšie miesto nie sú ojedinelé.

Miestni občania majú nezhody s majiteľom pozemku, ktorý vlastní areál vôkol ich domov a nesúhlasí so stavebnými prácami v danej lokalite. Podľa nich im bráni vo vybudovaní prípojky na vodu, aby sa v rámci hygieny mohli umyť, prípadne napiť.

Majiteľ pozemku tvrdí, že premárnili svoju šancu: "Oni mali možnosť, si prekopať vodu, a oni sa na to vykašlali."

Trnavská vodárenská spoločnosť TAVOS sa vyjadrila nasledovne: "TAVOS vybudoval v danej lokalite verejný vodovod, na ktorý je možno pripojiť sa za podmienok, ktoré budú určené na základe žiadosti o pripojenie a uzavretie zmluvy o dodávke pitnej vody. Je na vlastníkoch nehnuteľností a pozemkov, aby si vzájomne dohodli podmienky prístupu k nehnuteľnostiam."

Majiteľ pozemku ale má výhrady: "Keď mi tade natiahnu vodu, logicky mám znehodnotený pozemok. Stratí mi na hodnote, je tam tým pádom vecné bremeno, to sa odškodňuje a od nich nedostane nikto ani cent."

Majiteľ pozemku ako riešenie navrhuje to, aby si tamojší občania vykopali svoju vlastnú studňu na ich trovy. Spory sú podľa neho na dennom poriadku, pri nedávnej hádke prišla na miesto polícia. Na pozemky rôznych majiteľov v okolí majú údajne vynášať smeti, vrátane kontaminovaného odpadu.

Miestny obyvateľ Rastislav Kandráč povedal: "Povedali, že keď sa nevysťahujeme odtiaľto, keď nepredáme domy, tak nás zasypia a nebudeme nikde chodiť."

"Skupina asi 20 osôb mala blokovať príjazdovú cestu pre nákladné auto so sutinou kvôli stavebným prácam," povedala hovorkyňa KR PZ Trnava Mária Linkešová. 

Celý incident si natáčala na mobil žena, ktorá je v 9. mesiaci tehotenstva.

Jej starý otec sa sťažoval: "Vnučke chytil a vytrhol jej z ruky telefón a padlo."

Mária Linkešová dodáva: "Pri služobnom zákroku nedošlo k použitiu donucovacích prostriedkov ani hmatov sebaobrany, nedošlo k fyzickému útoku ani k zraneniu osoby."

Občania zatiaľ trestné oznámenie na zákrok polície nepodali. Podľa ich slov sa boja. Záznam zo strany občana je možný poskytnúť polícii napr. ako dôkaz pre inšpekciu alebo komisiu, ktorá celý zákrok policajta môže skúmať.

Občan si zákrok polície môže natáčať na mobil, podľa rektorky Akadémie Policajného zboru je tu však isté obmedzenie: "V zásade by to mal strpieť, ale osoba na druhej strane by si mala byť vedomá ako s tým záznamom naloží. Nemôže byť policajt bez toho, aby to bolo oficiálne preverené, byť pranierovaný v rámci celého Slovenska," dodáva Lucia Kurilovská.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy