Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Leto udrelo v plnej sile a čaká nás vlna horúčav. Teploty sa vyšplhajú nad tridsaťpäť stupňov
Zdielať na

Leto udrelo v plnej sile a čaká nás vlna horúčav. Teploty sa vyšplhajú nad tridsaťpäť stupňov

BRATISLAVA / Teploty sa na niektorých miestach vyšplhajú až na 35 stupňov. Ľudia by nemali chodiť do vody rozhorúčení, na začiatku by sa mali schladiť.

"Nastupuje prvá vlna horúčav. Tá je v meteorológii charakterizovaná tým, že aspoň 5 dní za sebou musí byť dosiahnutá teplota aspoň 30 stupňov a jeden z týchto dní to musí byť teplejšie alebo rovné 35 stupňom," informuje meteorológ Daniel Cibuľa.

V súvislosti s extrémne vysokými teplotami vydal úrad verejného zdravotníctva nasledovné zásady.

  • Dospelým osobám sa odporúča piť najmenej tri litre vody. Nevhodné sú nápoje s obsahom cukru, kofeínu či alkoholu. Deti by mali piť pred, počas aj po fyzickej námahe. Strava by mala byť ľahko stráviteľná, ideálne sú celozrnné výrobky, ovocie, zelenina, hydina, zemiaky a strukoviny.
  • Dôležité je mať na sebe pokrývku hlavy a voľné oblečenie. Na priame slnenie sú vhodné len ranné a neskoré popoludňajšie hodiny. Nezabúdajte ani na krémy s vysokým ochranným faktorom pred UV žiarením.

"Najrizikovejšia skupina obyvateľstva sú malé deti, ľudia nad 60 rokov a chronicky chorí ľudia. Najdôležitejšie je vyvarovať sa priamemu slnku najmä v hodinách od 11-tej do 15-tej," uviedol lekár Ján Jureka.

Ľudia by nemali chodiť do vody rozhorúčení, na začiatku by sa mali schladiť. Tieto rady sú dôležité hlavne kvôli tomu, aby človek predišiel tepelnému šoku, ktorý môže spôsobiť topenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy