Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Dostali sme ďalší nechcený darček - extrémne sucho. Problém je už aj s pitnou vodou
Zdielať na

Dostali sme ďalší nechcený darček - extrémne sucho. Problém je už aj s pitnou vodou

MODRA / Niekde voda, ktorú si ľudia stiahli z lesa do žľabov, prestala tiecť. Inde je po večeroch vo vodovodoch slabý tlak, keďže všetci vtedy polievajú záhradky. No a na niektorých miestach vodu dokonca obce niekoľko dní nemali a vozili im ju cisterny. Sucho sa zvyčajne na Slovensku takto prejavovalo na konci augusta, teraz udrelo už v júni.

Problémy s pitnou vodou riešila v posledných dňoch aj Modra. Najviac postihnutými boli časti Kráľova a Harmónia. "Dva dni voda netiekla, keď tiekla, tak úplne slabo," vyjadrila sa pani Helena. Mesto zabezpečilo rozvoz vody cisternou. "Vyzývali sme občanov, aby neplytvali vodou," vysvetlila Zuzana Tichá z PR komunikácie Modry. Modra zriadila aj dve infolinky, kde sa obyvatelia mohli dozvedieť, kde si môžu nabrať vodu a ako sa situácia rieši.

"Stredné pásmo bolo bez dostatočného tlaku a tým pádom aj bez vody," vysvetlil Peter Podstupka, hovorca BVS. Podobné problémy, ako Modru, postihli v týchto dňoch aj ďalšie obce. "Sú to obce Smolenice, Dolný Lopašov a Lošonec. Nie sú poprepájané skupinovým vodovodom," vyjadrila sa Alica Dillingerová vedúca Výroby vody TVS. "Situácia s pitnou vodou v našej dedine je na hrane," opísal starosta obce Mníšek nad Hnilcom, Ľudovít Kujnisch. Obyvatelia a ani školy, či škôlky zatiaľ obmedzenia nepocítili, no je to vraj len otázka času.

Sucho pociťuje celé Slovensko

"Za uplynulých 30 dní na Orave by malo spadnúť tak okolo 120 milimetrov, doteraz to bolo 30. Na východnom Slovensku len dva dni boli také, že boli búrky, no aj pri tých búrkach padlo len 10 až 20 milimetrov," vysvetlil meteorológ Peter Jurčovič. Lenže ani výdatné dažde nemusia byť pre smädnú krajinu spásou. "V pravidelných meraniach sme zaznamenali všeobecný pokles hladiny spodnej vody vo vrtoch, minimálne o 1 až 1,5 metra," dodala Alica Dillingerová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy