Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Letná sezóna sa len rozbieha a letiská sú už preťažené. Mnohé lety rušia
Zdielať na

Letná sezóna sa len rozbieha a letiská sú už preťažené. Mnohé lety rušia

BRATISLAVA / Táto letná sezóna mala byť, po rokoch s pandémiou, tou vysnívanou. Ale nie je. Pokazili ju kopiace sa problémy na európskych letiskách. Cestujúci stoja dlhé hodiny pred letiskovými halami, kým sa dostanú k odbaveniu či bezpečnostnej kontrole. Mnohí svoje lety nestihnú, iným ich na poslednú chvíľu zrušia.

Aktuálna situácia na európskych letiskách, aj podľa odborníkov, nemá obdobu. "Ja sa venujem letectvu pomaly 20 rokov a takto zlé som to ešte nevidel," vyjadril sa generálny riaditeľ AIREXPLORE, Martin Štulajter. Problémov, ktoré postihli tak letecké spoločnosti, ako aj letiská v Európe i po celom svete, je priveľa. Aj Barbora si pri svojej nedávnej ceste na Slovensko vyskúšala, ako to aktuálne nefunguje na letiskách vo Veľkej Británii. "Nedalo sa tam vôbec hýbať. Ja som stála v rade asi polhodinu, iba na to, aby som čakala, kým mi zoberú batožinu. Na bezpečnostnej kontrole bola rada hodinu, tam sme išli prakticky krokom," vysvetlila Barbora.

Barbora svoj let napokon stihla. Marek na letisku v Amsterdame také šťastie nemal. "Veľmi dlho sme stáli v 700-metrovom rade pred budovou. Povedali nám, že chýba personál na bezpečnostné prehliadky. Keď sme konečne dobehli k nášmu gatu, zatvorili ho a povedali, že meškáme 4 minúty a už sú na palube náhradníci. Spali sme na preplnenom amsterdamskom letisku na zemi až do rána," opísal Marek. Do Viedne odleteli až ranným lietadlom. "Veľa ľudí počas covidu bolo poprepúšťaných a tento personál teraz nie je tak jednoduché získať," dodal riaditeľ. Ľudia totiž najprv musia absolvovať bezpečnostné previerky a potom ešte výcvik.

A aby toho nebolo málo. Nielenže letiská nestíhajú odbavovať zákazníkov, rušia sa aj lety, no a viaceré ohlásili štrajk zamestnancov. Rovnako tak aj letecké spoločnosti. Známa nízkonákladová dokonca vo viacerých krajinách a to už v najbližších dňoch. Podobný krok plánujú aj belgickí piloti a palubný personál. Či aj ďalšie letiská, tak ako v Bruseli, zrušia všetky či len niektoré lety, je ťažké vylúčiť. Viaceré letiská, aj to v Bratislave, upozorňujú, že už na ne nestačí prísť dve hodiny pred odletom. "Keď dochádza k viacerým letom naraz, môže prísť k určitému zdržaniu cestujúcich," vysvetlila hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika v Bratislave, Veronika Demovičová. Riešenie aktuálnej situácie na európskych, ale aj ďalších svetových letiskách, rýchle nebude. "Osobne si myslím, že to bude trvať celé leto," skonštatoval Martin Štulajter. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy