Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zuzana Čaputová po prekonaní koronavírusu: Zmohlo ma moje pracovné tempo
Zdielať na

Zuzana Čaputová po prekonaní koronavírusu: Zmohlo ma moje pracovné tempo

BRATISLAVA / Po 12 dňoch od pozitívneho testu na koronavírus mala prezidentka svoj prvý oficiálny program. Dodnes nevie, kde sa nakazila a pár dní vraj nemohla pracovať ani z domu. Vymenovala do funkcie osem sudkýň a troch sudcov všeobecných súdov. Ani po 3 rokoch vo funkcii ešte nie je rozhodnutá, či bude opäť kandidovať.

Nielen na hlase bolo ešte cítiť, že práve prekonala covid. Paradoxne, ochoreniu odolávala po celý čas, kedy denne pribúdali tisícky pozitívnych a nakazila sa až teraz, keď o covide ani nepočujeme a práve v čase, kedy ju čakalo tretie výročie inaugurácie. "Už sa zdalo, že sa mi to vyhýba. Moje vyčerpanie z práce bolo tak veľké, že to na mňa jednoducho sadlo," povedala Čaputová. 

Tri roky po inaugurácii sa tak všetkým prihovorila len cez sociálnu sieť. Boli to ťažké tri roky, hovorí. "Za ten čas máme tretiu vládu, mali sme pandémiu a vojnu. So zdražovaním je spojená aj neustála frustrácia a hnev ľudí," uviedla. Hľadá vraj rovnováhu medzi dvoma záväzkami spred dvoch rokov, hovoriť za tých, ktorých nepočuť a súčasne neprispievať k štiepeniu. "Je to veľmi náročné a ja mám pocit, že by som mala zabrať v tej prvej časti. Zachovať vecný a kultivovaný tón. Zároveň by moje vyjadrenia mali byť ráznejšie," povedala. 

Rozhodnutie o tom, či bude kandidovať znova ešte neurobila. "Momentálne som sústredená na kvalitu roboty a nie na kampaň," uviedla. Prezidentkou ostala aj v čase pandémie. "V niektorých dňoch som naozaj pracovať nemohla," povedala. Pracovala, ale aj ona tak ako mnohí iní na homeoffice vie, aké výhody má občas vybaviť poradu aj zo svojej obývačky. "Mohla som byť v neformálnom oblečení a nemusela som mať opätky," uviedla s úsmevom. 

Pozitívny test mala aj jej kolegyňa z paláca. Kde sa nakazili, nevedia. Karanténu trávila s dcérou. "Boli sme len samé dve. Nechcela som nakaziť aj môjho priateľa Juraja," povedala. Aj ona plánuje dovolenku, určite to bude aj na Slovensku. Kritérium má ale jedno. "Jeden týždeň v roku hľadám miesto, kde ma nikto nestretne a nikto nestretne," uviedla. Na najbližší mesiac má ale plný program. Aktuálne čaká na to, ako to dopadne s protiinflačným balíčkom. Dnes pri menovaní vyjadrila podporu všetkým sudcom a prokurátorom. "Práve tím, ktorí čelia neprimeranému tlaku aj z politického prostredia," dodala pri menovaní. 

Viac sa dozviete vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy