Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Obyvatelia vyhoreného paneláku v Handlovej majú problém. Nevedia zohnať statika
Zdielať na

Obyvatelia vyhoreného paneláku v Handlovej majú problém. Nevedia zohnať statika

HANDLOVÁ / Študent počas požiaru v Handlovej zachránil desiatky ľudí. Spolu s rodičmi ich budili, vďaka čomu stihli ujsť do bezpečia. Panelák je stále neprístupný. Obyvateľom sa doteraz nepodarilo zohnať statika, ktorý by bol ochotný vypracovať posudok.

"Ľudský život je najdôležitejší," uviedol študent Roman. V osudnú noc sa učil na maturity. Zacítil dym a utekal na balkón. Byt pod ním bol v plameňoch. Okamžite zobudil rodičov a rozbehol sa ratovať susedov. "Budili sme ľudí najskôr na desiatom poschodí a išli nižšie," povedal Roman. "Išlo o život, búchali sme na dvere," uviedla Zuzana Buzeková. 

Na ôsmom poschodí už bolo množstvo dymu. Rozhodli sa preto pre mimoriadne riskantný krok. "Tak sme to riskli a išli výťahom, hop alebo trop," povedal Roman. Pár minút potom, ako vyšli z výťahu vypadla elektrina. Búchali na všetky dvere. "Išlo o to zachrániť ich," uviedol Roman. Dostať panelák do pôvodného stavu nebude podľa jeho obyvateľov vôbec jednoduché. Môže to trvať aj niekoľko mesiacov. "Vyzerá to na mesiace, podľa odborníkov aj pol roka," povedal správca spoločenstva Miroslav Kubička. 

​V budove už boli prví experti z poisťovní, ale aj zástupcovia sanačnej firmy. Obyvateľom ale chýba to najdôležitejšie – posudok statika. Tu narazili na veľký problém. "Sólo statici sa uzniesli, že je to pre nich veľká zodpovednosť, mali by to urobiť štátne organizácie," uviedol Kubička. 

Bytovka je súkromná a všetko je tak na pleciach obyvateľov. Tí sa zasekli na mŕtvom bode. Bez statického posudku sa nemôžu pohnúť ďalej. "Bol by som rád, keby sa mi ozvali," povedal Kubička. Vchod do paneláku je zapečatený. Bez súhlasu statika doň nevpustia nikoho. "Panelák je nebezpečný," dodal Kubička. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy