Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Požiar paneláka pripravil štyroch ľudí o život. Tí, ktorí sa zachránili, netušia, kedy sa vrátia domov
Zdielať na

Požiar paneláka pripravil štyroch ľudí o život. Tí, ktorí sa zachránili, netušia, kedy sa vrátia domov

HANDLOVÁ / Ticho, v očiach smútok a slzy – takto to vyzeralo v Handlovej. Do paneláka, v ktorom pri požiari zahynuli štyria ľudia, prišli jeho obyvatelia. Pustili ich tam iba na chvíľu vziať si osobné veci. V okamihu totiž prišli o strechu nad hlavou. Kedy sa vrátia natrvalo, netuší nikto.

Panelák stále strážia policajti. obyvatelia si mohli prísť iba pre nevyhnutné veci. So slzami v očiach, s taškami v rukách a najmä ticho, bez slov – takto vychádzala von z paneláku väčšina ľudí. Život sa im v priebehu niekoľkých minút zmenil na nepoznanie. Dočasne prišli o strechu nad hlavou. 

Mesto zriadilo transparentný účet, aby postihnutým čo najrýchlejšie pomohlo. Panelák bude uzavretý pravdepodobne niekoľko týždňov. V najhoršom stave je byt v ktorom vznikol požiar.

Ľudia sa do paneláku nebudú môcť vrátiť pravdepodobne niekoľko týždňov. Mnohí sú u svojich známych, niektorí využili ponuku mesta.

"Je to veľmi ťažká situácia pre tieto rodiny, niektorí sú v dočasnom núdzovom ubytovaní, ktoré poskytol Trenčiansky samosprávny kraj, postupne sa nám prihlasujú ďalšie rodiny," uviedla primátorka mesta Handlová, Silvia Grúberová.

Panelák nepretržite strážia policajti. Obyvatelia si dnes mohli prísť zobrať nevyhnutné veci. Byty, nad ktorými horelo, sú podľa ich slov vytopené a všetky veci znehodnotené. Vážne poškodené sú rozvody vody, elektriny a plynu.

"Neviem si predstaviť koľko to bude trvať, takéto niečo nás ešte nepostihlo," hovorí obyvateľ paneláku. 

Príčiny vzniku požiaru stále vyšetrujú. Podľa experta došlo k takzvanému kominovému efektu. Štyria ľudia, ktorí zomreli počas toho ako chceli ujsť, nemali podľa jeho slov v dyme šancu.

"Nádych sa počíta v požiarnej bezpečnosti na únik 25 metrov, teda 1 minúty, keď boli na 8, alebo na 9 poschodí nemali šancu to prebehnúť na jeden nádych," uviedol Ján Donič, riaditeľ BOZPO Prievidza. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy