Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Problém s medveďmi zatiaľ ostáva neriešený, kompetentní hľadajú možnosti
Zdielať na

Problém s medveďmi zatiaľ ostáva neriešený, kompetentní hľadajú možnosti

BRATISLAVA / Medvedia populácia v posledných rokoch na Slovensku výrazne narástla. To spôsobuje problémy a nervozitu už aj v takých lokalitách, kde sa táto šelma nikdy nevyskytovala. Štát má niekoľko možností, ako situáciu riešiť.

Slovensko má program starostlivosti o medveďa hnedého z roku 2016, schválený ministerstvom životného prostredia. Súčasný šéf rezortu Budaj poukazuje na svojich predchodcov. "My iba žneme zanedbanie, ktoré spôsobili zodpovední pracovníci najmenej za posledných 10 až 15 rokov," kritizoval.

Posledné presné sčítanie medveďov je spred ôsmych rokov, bolo ich 1 256. V súčasnosti ich môže byť od 2 000 do 2 500. Podľa jedného z rešpektovaných odborníkov, Jozefa Bučka, vedecké štúdie odporúčajú jedného medveďa na tisíc hektárov. Prípadne dvoch, avšak v neosídlených oblastiach. "Na Slovensku máme lokality ako je Poľana, kde už je to skoro tri a pol jedinca na tisíc hektárov, to je veľa," uviedol.

V súčasnosti sú tri možnosti, ako sa dá zasiahnuť. Prvou je špeciálny tím, ktorý už na Poľane pôsobí. Druhou je odstrel štátnou ochranou prírody vo väčšom rozsahu a napokon regulovaný odstrel v spolupráci s poľovnými združeniami. "Veríme, že v dohľadnej dobe ministerstvo životného prostredia stanoví počet medveďov na Slovensku a aj povie, koľko je ich zdravý počet," povedal šéf rezortu pôdohospodárstva Samuel Vlčan.

Podľa riaditeľky správy chránenej krajinnej oblasti Poľana by bolo vhodné, keby zásahový tím v podstate fungoval ako záchranné zložky - so všetkými potrebnými kompetenciami a s právom okamžitého zasahovania. "Je najdôležitejšie, aby bol zásah efektívny - veľmi rýchly a odborne podložený. Chcela by som, aby bol zároveň korektnejšie odkomunikovaný s verejnosťou," uzavrela Vladimíra Fabriciusová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy