Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Posledný jarný deň priniesol tropické horúčavy. Teploty až do 34 stupňov
Zdielať na

Posledný jarný deň priniesol tropické horúčavy. Teploty až do 34 stupňov

BRATISLAVA / Napriek tomu, že leto oficiálne ešte nezačalo, najteplejší deň tohto roka už prišiel. Teploty sa na niektorých miestach Slovenska pohybovali až do 34 stupňov. Pred horúčavami ste sa neskryli ani v horách. Pastieri tam mali plné ruky práce, aby ovce dostali pohodlnejší letný zostrih. Náročné to mali aj žiaci v triedach bez klimatizácie, ktorí na tom ale stále boli lepšie v porovnaní s pekármi z južného Slovenska. No a kto mohol skončil pravdepodobne pri vode. Niektorí dokonca v jazerách, kde je kúpanie zakázané.

Deti by chceli skrátene vyučovanie 

Na ZŠ Ostredkovej v Bratislavskom kraji sme v jednej z tried namerali na pravé poludnie takmer 30 stupňov. "Dá sa to prežiť, ale keby bolo skrátené vyučovanie, tak by som sa nenahneval," povedal jeden zo žiakov. Deti zo školy už majú známky uzatvorené a tak v horúcich triedach bez klimatizácie trávia len minimálny čas. "Na celom našom území boli teploty, ktoré sú netypické pre 20. jún. Sú to teploty, ktorými zvyčajne vrcholí leto," povedala meteorologička Miriam Jarošová. 

Osviežiť sa chcú aj Humenčania. Niektorí ale využívajú miesta, ktoré na to určené nie sú. Napríklad aj jazierko na Sídlisku pod Sokolejom. Láka hlavne deti, no práve pre ne môže byť mimoriadne nebezpečné. "Jazierko je dosť hlboké, 1,20m až 1,5m. Môže dôjsť k utopeniu, pošmyknutiu, je to dosť nebezpečné," uviedol náčelník MsP Humenné Marián Zub. "Na území mesta máme mestské kúpalisko, máme Laborec. My sme aj zvýšili výkon služby v poobedňajších hodinách. Týmto by som chcel apelovať na občanov, ak vidia, že sú tam deti bez dozoru, aby kontaktovali mestskú políciu," povedal Zub.

Neschladíte sa ani v horách

Ľudia sa v horúci deň darmo spoliehajú na to, že sa pod tatranskými štítmi schladia. Stovky oviec v horúci deň čakalo na svojich strihačov v Lendaku. Teplomer vonku ukazoval takmer 30 stupňov, v maštali bolo o čosi príjemnejšie. Ostrihané ovce sa potom aj jednoduchšie pohybujú po lúkach. "Je mimoriadne teplo, ale ovce musia byť ostrihané," povedal majiteľ salaša Ján Nébus. 

Cestári musia pracovať aj v horúčavách

K 33 stupňom Celzia na ceste v Nových Zámkoch pribudlo cestárom ďalších 170, v podobe čerstvého asfaltu. Na dávku druhej vrstvy pri rekonštrukcii vozovky si síce chlapi počkali v tieni, ale potom sa už zvŕtali s lopatami v rukách. Na prácu v tropických horúčavách znásobených dávkou vriaceho asfaltu sú už vraj zvyknutí. Za šichtu padnú minimálne 2 jeden a pol litrové fľaše minerálky na chlapa. A znásobené teplo si užijú dnes aj obyvatelia okolitých domov – teplota asfaltu totiž ani po 6 hodinách neklesne pod 60 stupňov Celzia. Tento týždeň sa bude niesť v znamení horúčav, napriek tomu si od nich trochu oddýchneme. "Od západu bude pribúdať oblačnosť. Nasledujúci deň preto bude chladnejší," dodala Jarošová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy