Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
S transparentmi vyšli do ulíc aj ľudia, ktorých znepokojujú čoraz častejšie útoky medveďov na človeka
Zdielať na

S transparentmi vyšli do ulíc aj ľudia, ktorých znepokojujú čoraz častejšie útoky medveďov na človeka

BANSKÁ BYSTRICA / S transparentmi v rukách prešli celým mestom. Nespokojní ľudia z viacerých slovenských regiónov protestovali v Banskej Bystrici. Znepokojujú ich pribúdajúce strety s medveďmi. V priebehu piatich dní zaútočili medvedice na dvoch mužov v okresoch Kremnica a Prievidza.

Strety s medveďom už majú starostovia na Podpoľaní na dennom poriadku. "V 21 storočí musíme byť doma zavretí, ohrození je turizmus, ľudia nemôžu nikam chodiť," tvrdí starosta Kriváň, Imrich Paľko.  

Na protestnom zhromaždení, ktoré prešlo centrom mesta vystúpila aj dcéra muža, ktorý pred rokom na Liptove útok medveďa neprežil. "Človek sa beznádeje nezbaví do konca života," hovorí dcéra napadnutého, Barbora Sojaková. Ľudia majú pocit, že štát od ktorého čakajú pomoc ich nepočúva. "Pripustiť si musia kompetentní, že populáciu treba regulovať, aby ľudia mohli žiť, ako ľudia," hovorí z Národného lesníckeho centra, Jozef Bučko. 

Reagovala aj štátna ochrana prírody

S protestujúcimi sa pod oknami budovy nestretli. Situáciu chcú riešiť posilnením zásahového tímu o 11 členov. "Budú to miestni znalci z radov poľovníkov," hovorí riaditeľ Štátnej ochrany prírody, Dušan Karaska. 

Vytypovali už aj problémové jedince na Poľane, je ich zhruba 10. Počty budú znižovať. "Odstrel pôjde v režime ochrany prírody," informuje Karaska. "Bolo by dobré, to regulovať vo väčšom počte, lebo sa tlačia do južných regiónov," hovorí podpredseda BBSK, Roman Malatinec. 

Koncom júna chcú ísť ľudia do národnej rady na rokovanie mimoriadneho výboru pre pôdohospodárstvo, kde sa má problém riešiť. Ak to nepomôže v protestoch budú pokračovať. "Ak nie, budeme blokovať cesty, pritvrdíme," hovorí Malatinec. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy