Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Situácia v školstve a slabé platové ohodnotenie vyhnali do ulíc tisíce učiteľov a ďalších školských zamestnancov
Zdielať na

Situácia v školstve a slabé platové ohodnotenie vyhnali do ulíc tisíce učiteľov a ďalších školských zamestnancov

BRATISLAVA / Bratislavské centrum popoludní zaplavilo vyše 10-tisíc učiteľov a ďalších zamestnancov školstva na proteste za zvýšenie ich platov. Dohnali ich k tomu nekonečné škriepky zodpovedných, ktorí sa predháňajú v tom, ako chcú zvýšiť mzdy a naplniť programové vyhlásenie vlády. Každý politik, bez ohľadu na tričko, má sľubov viac než dosť, ale zmeny ostávajú na bode mrazu.

Zatiaľ, čo sa politici nekonečne vadia, pracovníci a zamestnanci školstva už toho majú dosť a z celého Slovenska sa zišli na námestí SNP. Žiadajú navýšenie platov o 10 percent, a práve to je jablkom sváru medzi ministrom školstva a ministrom financií Igorom Matovičom. Obaja si totiž prefinancovanie predstavujú z iných zdrojov. "Plne podporujem zamestnancov školstva a ich požiadavky na dnešnom proteste, oni bojujú za to, za čo dva roky som bojoval aj ja u pána ministra financií. Bohužiaľ, pán minister financií je ten jediný, ktorý môže rozhodnúť a ukľudniť celú situáciu," hovorí Gröhling. 

"Nesiem materiály na zvýšenie platov učiteľov a bol by som veľmi rád, aby dnes sa stal na vláde taký, malý zázrak, aby sa z ministra, ktorý sa správa ako ochranca výrobcu alkoholu a prevádzkovateľov hazardu, konečne stal minister školstva," uviedol Matovič. 

V Bratislave je protest za vyššie platy školských zamestnancov a lepšie podmienky v školách

Má ostať odborársky a nebude stranícky. Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku informoval, že aj touto formou žiadajú ministrov školstva a financií o zvýšenie financií do školstva.

"Protestom chceme upozorniť vládu SR a poslancov Národnej rady SR a zároveň ich požiadať, aby už konečne rozhodli o rapídnom navýšení financií do školstva. Tým zachránite naše školstvo a zvýšite motiváciu mladých ľudí pracovať v školstve,“ uviedol ešte koncom mája zväz. Podľa neho takmer každý politik podporuje zvyšovanie financií do školstva, no nie každý z nich školstvu rozumie. Protest zväzu za vyššie platy zamestnancov a za lepšie podmienky v školách pre deti, žiakov a študentov, ale aj pedagogických a odborných zamestnancov, učiteľov vysokých škôl a nepedagogických zamestnancov sa uskutoční na Námestí SNP v Bratislave s následným pochodom pred Národnú radu SR.

​Slovenská komora učiteľov považuje požiadavku na zvýšenie platov za opodstatnenú a nárast o desať percent za minimum. Ako podotkla viceprezidentka SKU Soňa Puterková 8. júna, takéto zvýšenie pravdepodobne pokryje iba infláciu a sľuby politických strán vládnej koalície o zatraktívnení učiteľskej profesie sa nenaplnia. "Pripravovaný protest podporujeme, pretože okrem sľubov, ako by sa mohlo zvýšenie miezd financovať, neboli dané žiadne reálne záruky,“ uzavrela Puterková.

​Minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO) aj v stredu, 15. júna, pred rokovaním vlády avizoval, že predloží návrh zákona, ktorý zároveň zvýši dane na alkohol, hazard a pre bohaté firmy, ale zároveň zvýši platy zamestnancov verejnej správy o desať percent. S týmto návrhom však nesúhlasí koaličná strana Sloboda a Solidarita.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy