Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Súd v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka: Vypovedal člen seredského gangu Iľja Weiss
Zdielať na

Súd v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka: Vypovedal člen seredského gangu Iľja Weiss

PEZINOK / Policajná eskorta na Špecializovanom trestnom súde predviedla svedka Iľju Weissa, známu postavu seredského podsvetia. Momentálne si odpykáva 9-ročný trest za drogový biznis. Ten sa má vyjadriť k príprave vrážd trojice prokurátorov.

Ilja Weiss je známa postava seredského podsvetia. Momentálne si odpykáva 9-ročný trest za biznis s drogami, no netají sa ani tým, že je autičkár. Tvrdí, že v rokoch 2017 a 18 ho oslovil Darko Dragič z Bosny s tým, že potrebuje kradnuté auto a zároveň miesto v Piešťanoch, kde by ho vedel ukryť. No a práve v Piešťanoch má bydlisko dnes už GP Maroš Žilinka.

Weiss začal svoju výpoveď pred súdom. Uviedol, že z obžalovaných pozná iba Darka Dragića z Bosny. “Stretol som sa s Darkom Dragićom ešte na jeseň 2017 v Komárne, v jednej reštaurácii. Rozprávali sme sa či viem zohnať ukradnuté auto. Povedal som, že to viem vybaviť. Potom sme sa stretli v roku 2018 v Nových Zámkoch, opäť kvôli autu a či viem vybaviť nejaké miesto v Piešťanoch. Povedal som, že to nebude zadarmo. Neskôr sme sa stretli na pumpe v Zelenči, šli sme do Piešťan a ukázal som mu miesto, kde by mohol nechať to auto. On mi ale potom peniaze nedoniesol a ja som to už neriešil,” popisuje Weiss pred sudom kontakty s Dragicom. Weiss mu mal zohnať aj ježkov a zápalné fľaše na následnú likvidáciu auta. Tvrdí, že z rozprávania pochopil, že majú niekoho okradnúť alebo dolámať a že bude z toho dusno. "Môj klient vinu odmieta a dokonca v čase vraždy mal byť s pánom Golisom vo Frankfurte," uviedla advokátka Darka Dragića Dagmar Matušková. 

Na popoludnie bol predvolaný bývalý SISkár a priateľ Mariana Kočnera Peter Tóth. Ten riadil komando, ktoré sledovalo novinárov nepohodlných pre Kočnera. Po jeho zatknutí polícii odovzdal množstvo dôkazov. Súd mu však nevedel doručiť predvolanie, podarilo sa to až včera večer. Sudkyňa prečítala jeho ospravedlnenie, na dnešnom pojednávaní sa nezúčastní. "My navrhneme jeho osobný výsluch určite, sú tam okolnosti, ktoré sa aj podľa názoru NS musia ešte objasniť," povedal prokurátor ÚŠP Matúš Harkabus. 

Korunný svedok kauzy Zoltán Andruskó tvrdí, že Tótha videl aj so Zsuzsovou. Keď ho však chcel identifikovať podľa fotografie na polícii, údajne mu to neumožnili na príkaz vtedajšieho šéfa NAKY Zuriana. "Nie je to pravda, je to výmysel. Ja som sa s pánom Andruskóm v živote nestretol, čo sa týka pána Totha, zabezpečil som ho ako svedka," povedal Zurian. 

Ďalší z obžalovaných Tomáš Szabó zas popísal, ako si uňho Andruskó postupne objednal vraždu Žilinku, Lipšica aj Šufliarkskeho a tiež to, že v komunikácii používal kódy. Zbraň bola darček a výbušnina bum. Na záver sa vyjadril aj k vražde Jána Kuciaka. "Nepriznávam sa, ale ľutovať to môžem," dodal Szabó. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy