Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Liečebný dom Machnáč chátra už viac ako 20 rokov. Podľa odborníkov je to architektonický skvost
Zdielať na

Liečebný dom Machnáč chátra už viac ako 20 rokov. Podľa odborníkov je to architektonický skvost

TRENČÍN / Liečebný dom Machnáč v Trenčianskych Tepliciach, vyhlásili za kultúrnu pamiatku. Podľa expertov je to jedno z najlepších diel architektúry 20. storočia. Budova je v dezolátnom stave. Majiteľa chcú preto vyvlastniť.

​Liečebný dom Machnáč zatvorili pred viac ako dvadsiatim rokmi. Odvtedy iba chátra. "Ten stav je žalostný," povedal Martin Zaiček. "Obnova je nevyhnutnú," uviedla advokátka majiteľa Michaela Gáborik. 

Okresný súd v Trenčíne majiteľovi budovy pred dvomi rokmi zakázal akokoľvek narábať s nehnuteľnosťou a to hlavne preto, že sa o ňu nestará a kultúrna pamiatka chátra. Spoločnosť Jaromíra Krejcara chce preto Machnáč vyvlastniť. "Prvýkrát v histórii sa deje, že súkromník chce vyvlastniť súkromníka," povedala Gáborík. 

Vecou sa zaoberá okresný úrad v Trenčíne. Ten rozhodne, či budovu súčasnému majiteľovi vezme za sumu, ktorú určí štát, alebo nie. "Nerozhodlo sa, lebo tu neboli všetci účastníci konania, bolo doplnené dokazovanie, musíme sa tým zaoberať a potom rozhodnúť," uviedol prednosta Okresaného úradu Trenčín Roman Kozáček. "Podľa nás sú zákonné podmienky na vyvlastnenie," povedal advokát Spoločnosti Jaromíra Krejcara Ján Dulovič. 

"Návrh je podľa nás nedôvodný a neexistujú dôvody pre ktorý by to malo byť vyvlastnené," uviedla Gáborík. Spoločnosť, ktorá chce liečebný dom vyvlastniť ho plánuje dostať do pôvodnej podoby. Súčasný vlastník tvrdí, že proces obnovy už naštartoval. "Pokiaľ bude trvať ten stav nestarania sa o pamiatku, bude to znamenať jej devastáciu," povedal Zaiček. O osude kultúrnej pamiatky by mal okresný úrad rozhodnúť v priebehu niekoľkých mesiacov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy