Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Hotely na Hornom Zemplíne sú poloprázdne. Obyvatelia majú jasno v tom, prečo je to tak
Zdielať na

Hotely na Hornom Zemplíne sú poloprázdne. Obyvatelia majú jasno v tom, prečo je to tak

HORNÝ ZEMPLÍN / Do Polonín na východe Slovenska zatiaľ neprišli takmer žiadni turisti. Kým počas posledných troch rokov zažíval rusínsky kraj cestovateľský boom, teraz sú hotely a penzióny na Hornom Zemplíne poloprázdne. Miestni obyvatelia majú jasno v tom, prečo je to tak.

Divoký prales, staré drevené cerkvi, ale aj temperamentní Rusíni – do Polonín doteraz prichádzalo vyše 70 tisíc turistov ročne. "Neviem, či počas korony ľudia zleniveli alebo či zabudli na Poloniny," okomentoval miestny obyvateľ z Občianskeho združenia Košiar, Jaroslav Lechan. "Tých turistov a návštevníkov je oveľa menej ako minulé roky," konštatovala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Horný Zemplín, Michaela Zdražilová. 

Strach z ukrajinskej hranice?

Jaroslav Lechan ponúka ubytovanie turistom u seba doma aj s bonusom. Cudzinci k nemu chodievajú pásť ovce, vyrábajú si vlastný syr a učí ich aj upiecť chlieb. Teraz sú izby pre hostí prázdne. "Nemám na ubytovaní nikoho. Minulý rok v tomto čase som už vozil seno s turistami," uviedol Lechan. A čoskoro sa chystá otvoriť aj remeselné centrum. Turisti začínali prichádzať do Polonín vždy od mája a sprievodcovia v drevenom chráme v Topoli mali čo robiť cez deň aj v noci. "Zvykla som ísť aj 4x aj 5 x do dňa určite, teraz mi ani telefón nezazvoní, že sú tu turisti. Je to extrémne málo. Tak sa domnievame, či sa boja ísť k ukrajinskej hranici," reagovala sprievodkyňa Dana Kirešová. 

Najviac turistov bolo v roku 2019

"Na Hornom Zemplíne sme najväčší cestovateľský boom zaznamenali v roku 2019, kedy sme prekročili hranicu v počte prenocovaní 100 – tisíc turistov a odvtedy to, bohužiaľ, stále klesá," informovala riaditeľka Michaela Zdražilová. Poloniny sú našim najvýchodnejším národným parkom s okúzľujúcou prírodou s najvyššími bukmi na svete. Drevené chrámy očarili aj prezidenta SČK, Viliam Dobiáša, ktorého sme tam stretli počas nakrúcania. "Zatiaľ sme videli tento chrám v Topoli a chystáme sa do Osadného," povedal návštevník Viliam Dobiáš. Tam je najväčším lákadlom pre turistov Krypta, kde je pochovaných vyše 1 000 vojakov z 1. svetovej vojny. Pribudol v nej panel s audio sprievodcom v siedmich jazykoch vrátane rusínčiny pre domácich. "Je to aj taká trošku reklama pre Rusínov, ale aj tí zahraniční, keď prídu, pozrú si tú vlajku a budú sa zaujímať o to, čo je to za vlajka, čo je to za jazyk," vyjadril sa pravoslávny kňaz, Peter Soroka. Znovu naštartovať cestovný ruch Horného Zemplína by mohli tento rok turisti z Čiech, Poľska a Nemecka, ktorí tam dva roky chýbali. "Ale ten záujem o zahraničné dovolenky je veľmi vysoký," informovala riaditeľka Michaela Zdražilová. "Dúfam, že sa to zlepší, veď je tu nádherne," odkazuje návštevníčka Marica Dobiášová

Súvisiace články

Najčítanejšie správy