Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Richard Sulík reaguje: Situácia so Slovnaftom nie je žiadna tragédia. Musíme sa pozerať aj na iné štáty
Zdielať na

Richard Sulík reaguje: Situácia so Slovnaftom nie je žiadna tragédia. Musíme sa pozerať aj na iné štáty

BRATISLAVA / Minister hospodárstva obhajuje svoje kroky v prípade rokovaní so Slovnaftom. Sulík tvrdí, že o situácii sa radil aj s Fialom a situáciu rieši priamo s vedením Slovnaftu.

Minister hospodárstva Richard Sulík požaduje prechodné obdobie na prechodné obdobie embarga ruskej ropy. "V máji bola reč o zastavení ropy z Ruska. Rokovanie sa ale nepodarilo uzavrieť do 9. mája. Téma ožila až v posledných dňoch," povedal. Sulík tvrdí, že 28. mája dal pokyn na trvaní prechodného obdobia, ktoré by malo trvať tri roky. "Tento pokyn som dal veľvyslankyni Vargovej. Cez víkend sa začala črtať výnimka. Podobné podmienky som vyrokoval ešte 22. februára, čo znamená dva dni pred vojnou," uviedol. 

Slovnaft môže vyvážať všetko okrem nafty a ropy, ktoré vyrába spracovaním týchto surovín. "Pre spoločnosť MOL je Slovensko hlavným cieľom. Dostal som aj upozornenie od Slovnaftu, že by to nebolo možné. Z tohto dôvodu som súhlasil s kratším prechodným obdobím," povedal. Sulík navrhuje zjednotiť podmienky pre Slovnaft. "Rokoval som o tom aj s Korčokom, tak isto s Hegerom, aby sme sa ujednotili na jednej veci. Celý víkend sa nevedelo, ktorá lehota bude platná. Kontaktoval som Slovnaft a snažil som sa predĺžiť danú lehotu," povedal.

Sulík sa radil aj s Fialom 

Sulík sa o ďalších krokoch radil aj s premiérom, požiadal o pomoc aj českého premiéra Fialu. "Celý víkend som sa snažil vyriešiť tento problém s rôznymi ľuďmi. Slovnaft má čas do 4. decembra 2023," uviedol. Podľa neho vyjednané podmienky sú spravodlivé a sú jednotné pre všetky krajiny. "Ľubovoľné produkty sa môžu vyvážať ďalšie mesiace. Nie je to žiadna tragédia, sme členom Únie a musíme sa pozerať aj na ostatných," povedal. 

Európska únia sa pokúšala vyrokovať ruskú ropa na stálo, čo sa nepodarilo, preto sa aj prechodná lehota skrátila. Slovensko je jedným z najväčších prijímateľov ruskej ropy, hneď po Česku. "S vedením Slovnaftu som v kontakte, ale ja im nemôžem nič diktovať," uviedol. 

Momentálne sa čaká na analýzu, ktorá by mala povedať, čo je potrebné zmeniť a prerobiť. "Uvidíme či tá investícia bude reálna," povedal. "S vedením som v kontakte ale nemôžem zverejňovať všetky informácie. Dane z ropy môžu byť prehodnotené," povedal. Investícia Slovnaftu je ale otázne. "Nikto nevie čo Slovnaft spraví. Všetko sú to otvorené otázky, pretože ide o veľkú investíciu," uviedol. Ceny nafty a ropy sú vo hviezdach, podľa Sulíka tomu bráni aj Igor Matovič. "Treba si uvedomiť, že z Ruska sa vyrába množstvo nafty. Ak príde k zákazu dovozu, príde k reálnemu problému," dodal Sulík. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy