Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nové milióny na zelené energie a štátne dotácie už nebudú o rýchlych prstoch
Zdielať na

Nové milióny na zelené energie a štátne dotácie už nebudú o rýchlych prstoch

BRATISLAVA / Záujem o zelené energie je na Slovensku obrovský. Domácnosti majú možnosť získať príspevok na kotly na biomasu, alebo tepelné čerpadlá. Pri nedávnej výzve bolo 15-miliónov rozchytaných za pár minút. Ministerstvo hospodárstva preto zmenilo pravidlá a od pondelka budúceho týždňa budú mať šancu aj tí pomalší. Veľký záujem je aj o zatepľovanie domov. Viacerých odrádza to, že projekt si musia zaplatiť sami bez istoty, že dotáciu dostanú.

Jozef býva v bezmála storočnom dome. Strechu a okná už vymenil svojpomocne. Do štátu by potreboval peniaze na zateplenie. "Ja to robím z toho dôvodu, ako prezentovali, že chcú zabezpečiť, aby boli staré domy zateplené, aby sa neplytvalo energiu," povedal Jozef. 

V prípade zateplenia ale najskôr potrebuje projekt. No ak by napokon pri dotácii úspešný nebol, projekt sú to preňho vyhodené peniaze. "Človek ide vyslovene do rizika. Ja tie peniaze vynaložím, dám a to, čo som dal, môžem mať na zateplenie," uviedol Jozef. Zateplenie je jedna vec, no ďalšou výzvou je využiť dotácie na zelené energie. Tu je ale riziko, že niekto iný bude pri registrácii žiadosti šikovnejší a bude mať rýchlejšie prsty. "Za tri minúty bolo všetko rozobraté buď fakt, že sú ľudia schopní, šikovní, alebo majú dobré info a vedia, kedy ten počítač zapnúť," uviedol. 

Zateplením ušetríme na spotrebe energie. Využitím zelenej energie ušetríme prírodu a prípadne aj našu peňaženku. Pri zateplení riskujete náklady na projekt, pri žiadosti o dotáciu na zelenú energiu, že nestihnete prihlásiť, keďže záujem o ne je obrovský. "Všetci chceli a potom sa stane, že 15 miliónov sa minulo za 11 minút," povedal minister hospodárstva Richard Sulík. Od 13. júna sa situácia radikálne mení. "Aby to bolo spravodlivejšie a nebolo len o rýchlych prstoch," povedal Sulík. 

Odteraz, ak budete chcieť využiť štátnu dotáciu na zelené energie, už nemusíte číhať na internete, aby vám ju niekto rýchlejší nevyfúkol. "Aj naďalej sa ľudia musia zaregistrovať, ale nebude to obmedzené... zaregistruje sa každý, kto chce," uviedol Sulík. Nemusia sa ponáhľať, registrácia je otvorená do konca roka. "Do konca roka by sme to nechali otvorené," povedal generálny riaditeľ SIEA Peter Blaškovitš. 

Po registrácii každý dostane tzv. registračný kód, ktorý odovzdá dodávateľovi zeleného zariadenia po uzavretí zmluvy o dodávke a inštalácii. Dodávateľ kód zašle Slovenskej inovačnej a energetickej agentúre a od tejto chvíle plynie 3-mesačná lehota. "Keď bude dodané, SIEA vyplatí peniaze," uviedol Sulík. 

Mohlo by sa stať, že dodávateľ termín nestihne. Znamená to, že nárok na dotáciu prepadá. Pre taký prípad je možné vopred v zmluve uviesť zmluvnú pokutu. Ale aj bez nej domácnosť nestráca nárok na ďalší pokus. "Znova sa môže registrovať a hľadať dodávateľa," povedal Sulík. Na zelené energie štát tentoraz navyšuje aj sumu. "Nová je už 30 miliónov, tzn. že dnes máme v obehu 45 miliónov," povedal Blaškovitš. Sumy na zariadenia sa nemenia, zostávajú rovnaké ako predtým.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy