Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Maroš Žilinka zrušil paragrafom 363 obvinenie guvernérovi NBS Petrovi Kažimírovi
Zdielať na

Maroš Žilinka zrušil paragrafom 363 obvinenie guvernérovi NBS Petrovi Kažimírovi

BRATISLAVA / Generálny prokurátor Maroš Žilinka zrušil paragrafom 363 obvinenie bývalému ministrovi financií a súčasnému guvernérovi Národnej banky Slovenska Petrovi Kažimírovi.

"Považujeme za potrebné informovať verejnosť o spôsobe v trestnej veci, ktorá bola od počiatku silne medializovaná," uviedol na úvod tlačovej besedy generálny prokurátor Maroš Žilinka. V prípade trestnej veci obvineného bývalého ministra financií a súčasného guvernéra Národnej banky Slovenska Petra Kažimíra prvý námestník Generálneho prokurátora rozhodol tak, že v dôsledku zistených porušení zákona v neprospech obvineného zrušil prostredníctvom paragrafu 363 rozhodnutie špeciálneho prokurátora, ktorým zamietol sťažnosť obvineného proti uzneseniu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry SR o vznesení obvinenia. Generálny prokurátor Maroš Žilinka to povedal v utorok, 7. júna, na tlačovom vyhlásení.

"Prvý námestník Generálneho prokurátora rozhodol tak, že konštatoval porušenie zákona, ktorým bolo Petrovi Kažimírovi vznesené obvinenie za prečin podplácania. Uznesenie špeciálneho prokurátora, chybné konanie, ktoré mu predchádzalo, ako aj uznesenie prokurátora ÚŠP SR boli zrušené a prokurátorovi ÚŠP SR bolo prikázané, aby o veci znovu konal a rozhodol,“ povedal Jozef Kandera, prvý námestník generálneho prokurátora.

Dodal, že obvinenie Kažimíra vzniklo len na základe výpovedí jediného spolupracujúceho obvineného. "Stíhania založené len na výpovedi korunného svedka výmenou za beztrestnosť a iné výhody vyžaduje od konajúcich orgánov obozretnosť, a to najmä z pohľadu, či sú dané výpovede konzistentné,“ doplnil Kandera.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy