Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na trampolínu by ste mali dieťa pustiť iba od istého veku. Úrazy na tejto atrakcii patria medzi najvážnejšie
Zdielať na

Na trampolínu by ste mali dieťa pustiť iba od istého veku. Úrazy na tejto atrakcii patria medzi najvážnejšie

BRATISLAVA / Prichádzajúce leto spoznávajú lekári na urgentných príjmoch aj podľa toho, že im pribúdajú prípady zlomenín a úrazov detí na trampolínach. Ako sa správať, aby to bolo čo najbezpečnejšie? Okrem známych zásad by na trampolínach nemali skákať príliš malé deti.

Úrazy na trampolínach začali pribúdať s príchodom teplého počasia. Za máj v tomto roku ošetrili na príjme v Bratislave až 55 takýchto úrazov. "Z toho 17 detí malo zlomeninu a 5 sme ich museli operovať," dodal Martin Lindák z NÚDCH v Bratislave. "Ten povrch nie je rovný ale je zvlnený a môže sa nám zdať na prvý pohľad bezpečný, ale opak je pravdou," vysvetlil Radovan Hudák z Kliniky ortopédie a traumatológie v Prahe. "Trampolínu hodnotíme ako vysoko rizikový zábavný prostriedok," skonštatoval primár urgentu Marcel Brenner.

Základnou zásadou je, aby človek na trampolíne skákal sám. Úplne najhoršou možnosťou podľa lekárov je, ak skáče dospelý spolu s dieťaťom. "Dospelý má samozrejme vyššiu hmotnosť a to dieťa doslova vyletí," opísal Lindák. "75 % detí, ktoré utrpeli úraz na trampolíne, neboli na nej samé. A až 90 % detí, ktoré mali zlomeninu, neboli na trampolíne samé," vysvetlil Marcel Brenner.

Druhým problémom je, že na trampolínu chodia príliš malé deti. "Rizikové sú určite najmenšie deti, ktoré nemajú ešte dobrú koordináciu pohybu," vysvetlil Marcel Brenner. "Malé dieťa na trampolínu nepatrí, ten vek je zhruba 6-7 rokov, kedy už je schopné behať a skákať," dodal Radovan Hudák. Tretí problém je, že deti nechávajú dospelí často bez dozoru. Ani sieť proti vypadnutiu z trampolíny totiž nie je zárukou, že nepríde k úrazu. Lekári ale veria, že toto leto bude prípadov čo najmenej.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy