Polojasno, dažďové prehánky
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Korupcia na Slovensku sa zvýšila
Zdielať na

Korupcia na Slovensku sa zvýšila

Zdroj: SITA/Peter Hudec

Vyplýva to z výsledkov Indexu vnímania korupcie za rok 2009, ktorý dnes zverejnila Transparency International

Index vnímania korupcie (Corruption Perceptions Index - CPI) sa meria hodnotami v rozmedzí 0 až 10, pričom 0 znamená veľmi skorumpovanú a 10, naopak, indikuje veľmi bezúhonnú krajinu. Slovensko dosiahlo za rok 2009 v tomto indexe hodnotu 4,5, pričom vlani to bolo 5,0. Tohtoročný výsledok zaradil SR v rebríčku hodnotených krajín na 56. až 60. miesto, minulý rok to bola 49. až 50. priečka.

SR tak zaostala za Poľskom, Maďarskom a Českom a prvýkrát od roku 2001 dopadla najhoršie spomedzi krajín V4. V celkovom rebríčku sa tradične umiestnili najlepšie Nový Zéland, škandinávske krajiny a Singapur (index vyšší ako 9), najhoršie na tom boli prevažne krajiny s diktátorskými režimami - na chvoste sú Mjanmarsko, Afganistan a Somálsko (menej ako 1,5).

Zastavil sa teda dlhoročný trend postupného zlepšovania vnímania korupcie v SR. V roku 2004 skončilo Slovensko s indexom 4,0, o rok neskôr to bolo 4,3, v roku 2006 už 4,7 a predminulý rok 4,9. "Je to pád, ktorý SR zaraďuje štyri roky dozadu," zhodnotil riaditeľ TIS Gabriel Šípoš. Zároveň dodal, že SR sa týmto výsledkom ocitla na polceste medzi krajinami V4 a Bulharskom či Rumunskom.

TIS je tiež kritická k neochote vlády a pasivite parlamentu bojovať s korupciou, pričom koaličné strany mali protikorupčný boj vo svojich programoch. "Vyznieva to ako vtip. Je to skôr popis praxe," povedal Šípoš.

"Parlament za posledné tri roky prijal len jeden protikorupčný zákon - o majetku obcí a vyšších územných celkov," upozornil Pavol Nechala. TIS tiež tvrdí, že sa nič nezmenilo, ani pokiaľ ide o problematiku konfliktu záujmov.

Podľa TIS sa pod tohtoročný indexový prepad najviac podpísali nevysvetlené majetkové pomery politikov, zlé verejné obstarávania, výstupy z kontrol na ministerstvách či vývoj situácie v justícii. Odporúča preto hlavne zvýšiť transparentnosť finančných informácií, obstarávať efektívne a elektronizovať úradnícke konania.

Rovnako by sa podľa TIS mala zaviesť transparentnosť do súdnictva a sprísniť kontroly financovania politických strán, konfliktu záujmov a majetkových priznaní politikov.

CPI sa na Slovensku merala už dvanásty raz, pričom v roku 1998 štartovala SR s hodnotou 3,9.

Zdielať na

Najčítanejšie správy