Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Únia sa chce natrvalo zbaviť závislosti od ruských surovín
Zdielať na

Únia sa chce natrvalo zbaviť závislosti od ruských surovín

BRATISLAVA / Únia považuje za kľúčové oslobodiť sa od závislosti na ruských surovinách a nefinancovať tak vojnu. To ale znamená, že budeme mať problémy a veci nebudú také ako doteraz. Slovenská rafinéria dokonca spomína aj scenár, že bude musieť prestať s výrobou pohonných hmôt.

Od začiatku bolo jasné, že sankcie nepocíti len ruský agresor. Zákaz predaja ruskej ropy a výrobkov z nej pocíti aj slovenská ropná rafinéria. "V prípade Slovenska nás to postihne tým spôsobom, že ruská ropa síce bude môcť prúdiť na Slovensko aj po tom 8-mesačnom období, ale  ropu alebo produkty z nej budeme môcť exportovať v priebehu ďalších 10 mesiacov iba do Česka a vyrábať takisto pre vlastnú spotrebu. Toto je obmedzenie, ktoré výrazne postihne našu rafinériu Slovnaft, ktorá 2/3 svojej produkcie v súčasnosti vyváža do zahraničia," povedal štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek. 

"Uvidíme samozrejme, aký bude vývoj na trhu, my zatiaľ upozorňujeme na toto riziko a zároveň musíme informovať aj partnerov na exportnom trhu, nech sa pripravia na nedostatok paliva, to sa nebude týkať len Slovenska," uviedol hovorca spoločnosti Slovnaft Anton Molnár. 

Slovensko pôvodne rátalo s trojročným prechodným obdobím, počas ktorého by sme sa mohli prispôsobiť na spracovanie iných druhov ropy. Toľko času ale mať nebudeme. "V priebehu tých 8 mesiacov, kedy nebude uplatňované to embargo, by mala ropa prúdiť v neobmedzených množstvách, v tých, ktoré sú zazmluvnené. Otázka je, či to naopak nebude ten Putin, ktorý si povie, že on zatvára tie kohútiky a tým pádom sa budeme musieť omnoho rýchlejšie adaptovať," povedal Galek. 

"Kroky sa robia, aj sa robili už v minulosti, vystavala sa ropná nádrž, kde domiešavame istú časť ropy, ale to sú stále veľmi malé objemy, v roku 2020 to bolo len 5 percent. To potrebuje čas, tieto zmeny nie sú možné spraviť za pár týždňov, mesiacov," uviedol Molnár. "Žiaľ je vojna a v rámci vojny musíme pristupovať aj na opatrenia, ktoré sú nepopulárne a postihnú aj našu ekonomiku. Ale účelom sankcií je v prvom rade potrestať to agresívne Rusko," dodal Galek. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy