Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Inšpektori sa zamerali na kvalitu potravín. V najhoršej kvalite na regáloch odhalili niektoré druhy ovocia a zeleniny
Zdielať na

Inšpektori sa zamerali na kvalitu potravín. V najhoršej kvalite na regáloch odhalili niektoré druhy ovocia a zeleniny

SLOVENSKO / Na našich pultoch v obchodoch je v horšej kvalite ovocie a zelenina, ako mäso a mäsové výrobky. Potravinári počas poslednej kontroly zameranej na mäso, víno, ovocie a zeleninu potrestali obchodníkov tisícovými pokutami. V najhoršej kvalite za mesiac apríl skončili citrusy, hrozno, jablká a zemiaky.


"70 udelených sankcii je veľa na malé Slovensko," vyjadril sa Jozef Bíreš zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Potravinári na svojej webovej stránke zverejnili ovocie a zeleninu, za ktoré obchodníci dostali pokuty. Najvyššia pokuta sa vyšplhala na 45-tisíc eur. U jabĺk napríklad udelili sankciu za nedodržaný hygienický štandard a papriku s hnilobou. Aj spotrebitelia prostredníctvom sociálnej siete zverejnili nájdené nedostatky ako hnilé hrozno, pomaranče, paradajky aj čínska kapusta "Naozaj v porovnaní s minulým rokom sme vždy mali horšie živočíšne produkty, teraz je to naopak," dodal Bíreš.


Čo si pri nákupe všímať?

Ak sú čerešne a jahody lesklé, sú čerstvé. Ak sú mdlé o čerstvosti hovoriť nemožno. "Samozrejme to je znak, ktorý hovorí o čerstvosti," dodal Bíreš. "Keď by si išiel kúpiť zákazník reďkovku, v prvom rade treba pozerať vňatku. Rovnako aj pri koreňovej zelenine," vysvetlila Zuzana Sabolová, porotkyňa "Moja mama varí lepšie ako tvoja". "Ak sú zemiaky zelené, tak ich nekupujte ani nekonzumujte," dodal vedec Peter Šimko. "Pri mrkve tá pružnosť. Keď sa ju snažíme ohnúť a je veľmi pružná, tak je staršieho dáta," opísala Sabolová. "Ja nekupujem nič, ja si ovocie a zeleninu pestujem," vyjadril sa nakupujúci. Odborníci sa zhodujú, že ak chceme vyššiu kvalitu na pultoch, nekupujme tú nižšiu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy