Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Stále zanedbávame preventívne zdravotné prehliadky a ministerstvo pripúšťa aj zmeny v legislatíve
Zdielať na

Stále zanedbávame preventívne zdravotné prehliadky a ministerstvo pripúšťa aj zmeny v legislatíve

SLOVENSKO / Gynekológovia a pôrodníci vyzvali zdravotné poisťovne, aby po pandémii opäť spustili skríningy rakoviny prsníkov a krčka maternice a aby ženy volali na preventívne prehliadky. Zatiaľ je to u nás len na báze dobrovoľnosti, ale lekári vidia vzor v Českej republike, kde sa pripravuje nová legislatíva. Tie ženy, ktoré na prehliadky chodia, by boli zvýhodnené. Podobný krok zvažuje aj náš minister.

"Vzhľadom k vzťahu k preventívnym prehliadkam a podobne my veľa ochorení zachytávame pomerne neskoro, keď tá liečba je už veľmi finančne náročná. Takže budeme musieť niečo urobiť s preventívnymi prehliadkami a možno potom aj podmieňovať poskytovanie zdravotnej starostlivosti v niektorých oblastiach aj so spoluúčasťou," uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. 

V Česku sa takýto zákon pripravuje. "Malo by to mať formu nejakého bonusu. To znamená, že ten, kto sa skutočne dostaví na preventívnu prehliadku, tak bude mať bonifikáciu. Buď sa mu zníži poistná čiastka, alebo bude mať nejaké príspevky. Naopak, tí, ktorí nie, by mohli dôjsť do nejakého štádia, kde si budú musieť napríklad niektorú liečbu, ktorú si v podstate zapríčinili sami, musieť hradiť," hovorí Vít Unzeitig, predseda Akreditačnej komisie pre gynekológiu na Ministerstve zdravotníctva v Česku.

Inšpirovali sa severskými krajinami. "Nenúti to pacientku, aby pravidelne chodila. Je to jej zodpovednosť, ale ak nechodí a má potom závažné ochorenie, tak to má dopady vlastne ako finančnej spoluúčasti," objasnil predseda nemocničných gynekológov v Čechách, Radovan Vlk.

Že len prevencia dokáže percento výskytu rakoviny znížiť na najnižšie, až nulové čísla, je presvedčený aj prezident Slovenskej gynekologicko-pôrodníckej spoločnosti. "Podľa medicínskych predpokladov, a to vieme už veľmi dávno, by rakovina krčka maternice malo byť ochorenie raritné, pretože dnes máme primárnu prevenciu, to je očkovanie. A ešte k tomu, k tejto primárnej prevencii, ešte keď pridám sekundárnu prevenciu, to znamená tie preventívne prehliadky, čiže žená, ktorá je zaočkovaná, chodí na pravidelné prehliadky, je nemysliteľné, aby mala rakovinu krčka maternice," uviedol prezident Slovenskej gynekologicko-pôrodníckej spoločnosti, Mikuláš Redecha.

Prevenciu ale zanedbávame, minimálne dve tretiny obyvateľstva. "Výskyt rakoviny krčka maternice na Slovensku je zhruba 650- 660 nových prípadov diagnostikovaných ročne. Prsník sa pohybuje v tisícoch. Tam to ide cez 2-2 a pol tisíca," priblížil Redecha.

Nápomocná by preto mohla byť aj mapa pomoci, kde sa zaregistrovalo už cez dvesto gynekológov. "Na našej stránke si ten, kto si chce vyhľadať mapu pomoci, zoznam gynekologických a mamografických centier, ktoré s nami spolupracujú, tak si klikne a podľa svojho mesta nájde, ktorá ordinácia, gynekologicko-pôrodnícka, alebo mamografické centrum je spolupracujúca," vysvetlia zakladateľka aliancie Nie rakovine, Bibiana Ondrejková.

"Stále sa tak sťažujeme, že rokmi sa nezmenila návštevnosť žien u gynekológa, stále je to okolo 20 percent. Ukazuje sa, že keď sa spočítali dáta, tak tých žien, už vyše 30 percent, bolo na tej preventívke," dodala zakladateľka aliancie Nie rakovine, Jana Pifflová Špánková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy