Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Veľkopodnikateľ Zoroslav Kollár uzavrel dohodu o vine a treste. Bude musieť zaplatiť 70-tisíc eur
Zdielať na

Veľkopodnikateľ Zoroslav Kollár uzavrel dohodu o vine a treste. Bude musieť zaplatiť 70-tisíc eur

PEZINOK / Veľkopodnikateľ a konkurzný právnik Zoroslav Kollár je vinný z korupcie. Kollár sa priznal a s prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste, Musí zaplatiť 70 tisíc eur. Inak by poputoval za mreže na 14 mesiacov. Podnikateľa odsúdili v prípade úplatku, ktorý mal smerovať cez kajúcnikov Makoa a Beňu až k exriaditeľovi SIS Vladimírovi Pčolinskému.

S návrhom vypracovaným pánom prokurátorom súhlasím a navrhujem, aby súd predložený návrh dohody schválil. Zoroslav Kollár mal podľa jeho priznania odovzdať 40 tisíc eur Ľudovítovi Makóovi. Za to, aby sa mu údajne prestala venovať Slovenská informačná služba.

Zoroslav Kollár sa vo svojom priznaní rozrozprával o tom, že ho kontaktoval Ľudovít Makó s informáciou o tom, že ho rozpracovala tajná služba. Na Kollára naliehal, že mu to za 40 tisíc eur v službe vybaví. Po naliehaní mu peniaze odovzdal. Makó tvrdí, že peniaze posunul ďalej. "Opísal som iba skutky, ktoré sa stali. OČTK ich nejakým spôsobom vyhodnotili , ja som uzavrel dohodu o vine a treste. Ktorú teraz schválil súd a tým je pre mňa táto vec uzavretá," uviedol Kollár. 

Makó tvrdí, že peniaze odovzdal Beňovi. Námestníkovi SIS. Ten zasa, že sa rozdelil na polovicu s Pčolinským. Ten to dlhodobo odmieta. Nepotvrdzuje to ani Kollár. "Ja som pána Pčolinského osobne nikdy nestretol. Tým pádom som mu nemohol dať žiadne peniaze. A to čo tvrdia ďalší kajúcnici, v tej reťazi je ich problém, ich vec," povedal Kollár. 

Zoroslav Kollár dlhodobo odmietal, že by akýkoľvek úplatok poskytol. Jeho dohoda bola preto pomerne veľkým prekvapením. "To prečo som sa rozhodol spolupracovať, bolo moje slobodné rozhodnutie. Ktoré vzniklo po analýze súčasnej situácie v prípadoch v ktorých som bol obvinený a celkovej situácie v slovenskej republike," uviedol Kollár. 

O Zoroslavovi Kollárovi je známe, že donedávna disponoval obrovským majetkom. Patrí medzi vášnivých zberateľov historických predmetov a umenia. Obýva luxusný kaštieľ neďaleko Bratislavy. Na súd tiež prišiel na súd na drahej limuzíne. Zaplatiť preto 70 tisícový finančný trest preňho preto nebude problém. Čo aj sám potvrdil.

"Určite mám na zaplatenie trestu. To či som spokojný? Ńie je to o emóciách. Podpísal som dohodu, tak ju rešpektujem," komentoval rozhodnutie Kollár. 
"Môžem konštatovať za prokuratúru, že trest považujem za primeraný a zákonný," uviedol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek. Pre Zoroslava Kollára týmto dnešným rozsudkom problémy so zákonom nekončia. Čaká ho ďalší proces v známej kauze víchrica. "V tejto chvíli to považujem za skončenie bitky nie vojny," dodal Kollár. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy