Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Anastazia ušla pred vojnou vo vysokom štádiu tehotenstva. Bábätko sa narodilo v Prešove
Zdielať na

Anastazia ušla pred vojnou vo vysokom štádiu tehotenstva. Bábätko sa narodilo v Prešove

PREŠOV / Ukrajinka Anastazia ušla pred vojnou vo vysokom štádiu tehotenstva. Do termínu jej chýbali iba tri týždne. Útočisko našla vďaka pomoci známych v Prešove. Porodila v prešovskej nemocnici. Oporou jej pri pôrode bola Yuliia, ukrajinská študentka Prešovskej univerzity, ktorá pred rokmi nastúpila na fakultu zdravotníckych odborov, ako budúca pôrodná asistentka.

Dnes už sú v bezpečí. No keď okupanti vtrhli do cudzej zeme, prvé rakety dopadli aj smerom na ich mesto. Anastazia mala sotva mesiac do pôrodu, keď sa vybrala smerom na hranicu so Slovenskom. "Najťažšie mi bolo, keď som si uvedomila, že som ostala sama, že nemám pomoc, že nemám manžela, že nemám nikoho a že sa musím držať," hovorí utečenkyňa z Ukrajiny Anastazia Rohova. 

Vďaka kontaktom z mládežníckeho futbalového turnaja jej pomohla rodina organizátora turnaja na Slovensku. Anastázia našla v Prešove nielen pocit bezpečia, ale aj ubytovanie a napokon tu v prešovskej nemocnici priviedla na svet chlapca. Oporou jej bola mladá študentka Prešovskej univerzity z fakulty zdravotníckych odborov. Ukrajinka, ktorá pred rokmi prišla študovať na Slovensko pri nej bola, ako asistentka pri pôrode. "Ona mi hovorila, ako mám dýchať. Aj vďaka nej všetko dobre dopadlo. Vďaka jej pomoci sa narodil Vladislav," hovorí Anastazia. 

K Anastazii na Slovensko pricestovala aj jej mama. Tá na rozdiel od svojho muža videla vnúčika naživo. Jej manžel rovnako, ako manžel Anastazie, musel ostať doma. "Tam, kde ja žijem s mužom, okolo dediny je vojenská časť, a tam je to strašné. Môj muž tam ostal," hovorí Vladislavova stará mama Nadia Slobodanyuk. 

Vladislav sa teda narodil v Prešove. Či sa niekedy vráti domov, to bude závisieť najmä od bezpečnostnej situácie. "Plánujeme sa vrátiť na Ukrajinu, čaká ma tam môj manžel, moja rodina. Všetci nás čakajú, telefonujeme s nimi," tvrdí Anastazia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy