Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Spor ministrov Matoviča a Gröhlinga. Ide v ňom o peniaze na vyššie platy pre učiteľov
Zdielať na

Spor ministrov Matoviča a Gröhlinga. Ide v ňom o peniaze na vyššie platy pre učiteľov

BRATISLAVA / Minister školstva Branislav Gröhling nesúhlasí so zámerom ministra financií Igora Matoviča investovať v rámci balíka pomoci až 500 miliónov eur na voľno-časové poukazy v sume 60 eur mesačne na dieťa. Prioritou školstva sú podľa Branislava Gröhlinga vyššie platy učiteľov. Aj keď to ale minister školstva hovorí opakovane a nahlas, odozva z druhej strany neprichádza.

"Som proti, aby 500 miliónov išlo na krúžky, to nie je priorita. Musíme riešiť platy učiteľov. Ja ako minister školstva s tým nesúhlasím," povedal Gröhling. "Stojíme za ministrom. To sa môže riešiť potom, teraz sa musia riešiť platy," uviedol predseda OZ PŠaV Pavel Ondek. 

"Naposledy nám platy zvýšila minulá vláda. Od tejto máme len sľuby," povedal prezident Slovenskej komory učiteľov Vladimír Crmoran. V roku 2019 a 2020 si učitelia polepšili dvakrát o 10 percent i tak sú ale ich platy nízke. "Základný plat začínajúceho učiteľa je 950 eur a učiteľ so 25 až 40 ročnou praxou má 1 400 v hrubom," uviedol Ondek. "Väčšina mojich kolegov má dve zamestnania a učia aj v jazykovkách, na krúžkoch naozaj takmer každý má dve zamestnania a potom sa to na nás odráža," povedal Crmoran. 

"Vláda ma voči deťom dlh. Naše deti spomedzi európskych štátov boli doma najdlhšie a teraz im musíme pomôcť vrátiť sa ku krúžkom. Boli by sme neradi, keby sa hovorilo komu dať, treba dať aj deťom aj učiteľom," povedala Andrea Hajduchová z iniciatívy Dajme deťom hlas. Navyše deti boli pre pandémiu ukrátené o lyžiarsky výcviky aj školu v prírode. "My sme si vyžiadali od ministerstva školstva, koľko detí využili tieto financie. To je 21 miliónov, ktoré sa nevyužili a zhltla ich dezinfekcia a iné protipandemické opatrenia," uviedla Hajduchová. 

"My by sme boli hlavne radi, keby sa jeden minister s druhým dohodol lebo my potrebujeme riešenia. Napríklad zvýšiť normatív na žiaka, školy to ledva ťahajú," povedal Crmoran. "Krúžky počkajú," uviedol Gröhling. Ani nám sa napriek komunikácii s ministerstvom financií nepodarilo získať do dnešnej uzávierky ich odpoveď. Rozhodovať o definitívnom obsahu balíka pomoci by ale vláda mala v stredu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy