Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Záujem o manželstvo klesá. V manželskom zväzku žije len 40 percent ľudí
Zdielať na

Záujem o manželstvo klesá. V manželskom zväzku žije len 40 percent ľudí

BRATISLAVA / Záujem o manželský zväzok na Slovensku mierne klesol. Vyplýva to z najnovších štatistík sčítania obyvateľov, ktorý porovnal roky 2011 a 2021. Manžel či manželka si v súčasnosti hovorí asi 40 percent ľudí, čo znamená, že záujem o tento zväzok klesol v priebehu 10 rokov o približne 1,5 percenta. Kým celková štatistika sa až tak veľmi nezmenila, väčšie rozdiely v počtoch zadaných a nezadaných zaznamenali jednotlivé mestá. Jednoznačne najviac sú v súčasnosti otvorení manželským vzťahom obyvatelia na východe Slovenska.

Svoje áno si povedala aj dvojica z Prešova. V metropole Šariša vstúpi do manželstva ročne viac ako 500 zamilovaných dvojíc. Hoci za posledné dva roky ich bolo len o niečo menej, k výraznému poklesu sobášov na východe počas pandémie nedošlo. Práve naopak. V porovnaní s inými regiónmi Slovenska, je v Prešovskom kraji stále najvyšší podiel ľudí žijúcich v manželstve, a to viac ako 42 %. "My sme ešte tá stará generácia, čo verí v manželstvo a nežije nadivoko, u nás to ešte je také zakorenené," povedal Prešovčan Igor. "Preskočila iskra a som vedela, že to je môj partner, na ktorého som čakala dlho," uviedla Eva. 

Eva a jej manžel sa zobrali pred desiatimi rokmi. Zamilovaní, ruka v ruke chodievajú dodnes. Hoci sa spoznali neskôr, s manželstvom neotáľali. "Ja som s mojím manželom chodila a tak som dávala najavo, že treba obrúčky, on fakt sám kúpil obrúčky," povedala Eva. "Prešla iskra tak čo budeme rozmýšľať. Sme sa zobrali," uviedla Eva. 

Situácia v hlavnom meste sa zmenila

Situácia sa diametrálne zmenila v hlavnom meste Slovenska. Kým v Bratislave sme v počte uzavretých manželstiev pred desiatimi rokmi viedli, dnes už je záujem výrazne nižší. "V sčítaní v roku 2021 už to bolo len 38,56 %, čiže obyvatelia Bratislavského kraja sa rozhodli pre slobodu, nie pre stav manželský," uviedla Stauder. "Hovoria, že to nie je až také dôležité, že to je formálna záležitosť. Niektorí vravia, že sa cítia viac slobodní v tom vzťahu," uviedla vzťahová terapeutka Mária Kubišová. 

Najviac zosobášených dvojíc žije v obciach Potôčky (okr. Stropkov), Gruzovce (okr. Humenné) a Štefurov (okr. Senica). V každej z obcí je to viac ako 55 %. Spomedzi krajských miest je na vrchole rebríčka Prešov, pričom prevládajú sobáše uzatvárané pred oltárom. "Tie sobáše, ktoré sú v kostole, tým že sú veriaci tak to manželstvo berú ako sviatosť," povedal kaplán Michal Škulka. 

V Bojniciach najviac zadaných ľudí na Slovensku

Najväčším skokanom v štatistikách sa stala obec Belejovce (okr. Svidník). Záujem o stav manželský tam za desať rokov poskočil z 22 na 54%. V Bojniciach žije najviac zadaných ľudí na Slovensku. Podľa miestnych za to môže aj romantický zámok. "Bojnický zámok má určite svoje čaro ktoré prispieva k tomu, že sú tu ľudia šťastní a spokojní," uviedla Petra Gordíková. Tomuto tvrdeniu dávajú za pravdu aj štatistiky. Podľa nich má kúpeľné mesto najnižší podiel slobodných ľudí – iba 37,42 percent. Námestie a okolie zámku je plné zaľúbených párov. Naopak najmenej zamilovaných párov by ste hľadali v Banskobystrickom kraji. "V roku 2011 tam bolo 38% a teraz 37% ženatých, takže stále je ten podiel veľmi nízky," povedala hovorkyňa pre SODB 2021 Jasmína Stauder. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy