Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Hrozí Slovensku ďalšia blamáž? Z eurofondov sa vyčerpala len polovica
Zdielať na

Hrozí Slovensku ďalšia blamáž? Z eurofondov sa vyčerpala len polovica

BRATISLAVA / Slovensku hrozí obrovská blamáž pri dočerpaní eurofondov. Z aktuálneho 14-miliardového balíka sa po ôsmich rokoch vyčerpala iba polovica. Sme tretí najhorší v Európe a na využitie prostriedkov zostávajú necelé dva roky. Najnovšie na to upozorňuje Národná banka Slovenska vo svojej analýze. Na Slovensku nejde o nič nové, aj v minulosti sa značná časť peňazí čerpala na poslednú chvíľu. A to nám čochvíľa pristane na stole ďalší megabalík v hodnote vyše 17 miliárd eur.

Stav čerpania v jednotlivých programoch je pod gesciou priradených ministerstiev. Unisono rezorty aj politici a odborníci ako hlavný dôvod nečerpania eurofondov uvádzajú premrštenú a zbytočnú byrokraciu, pre ktorú sa nestíha alebo ľudia sa o získanie peňazí radšej ani nepokúšajú. Z vyše 14 miliárd eur vo vzduchu visí polovica. "Toto si vyžaduje veľkú daň, keďže ten systém je neefiktívny aj v porovnaní s ostatnými krajinami," povedal analytik NBS Marián Labaj. 

Čerpať by ich mali najmä samosprávy 

"Myslím si, že dôležité je využívať kanály, ktoré sú a to je najmä samospráva," uviedol poslanec NR SR Peter Kremský. "Nepodarí sa to, ja som primátor, poviem príklad. Čakal som tri roky na schválenie na materské škôlku na všetky procesy, vzhľadom na to, že sa to naťahovalo namiesto toho, aby sme to rubili za minuloročné ceny teraz to idem súťažiť tretíkrát," povedal poslanec Miroslav Kollár. 

Veronika Remišová hovorí, že za slabým čerpaním je od počiatku zle nastavený systém. "Slovensko prišlo o obrovské prostriedky pre škandály prostredníctvom dekontimentov," povedala vicepremiérka pre investície Veronika Remišová. "Toto je slovenský neduh, že sú tam rôzni vybavovači, ktorí berú provízie," uviedol Kremský.  Analytik upozorňuje, že zdražovaním sa hodnota vyčlenených a nevyčerpaných peňazí znížila už o 200 miliónov eur. A Inflácia spôsobuje ďalší problém, víťazi zakázok nedokážu pokryť všetky náklady a odskakujú od nich.

Remišová tvrdí, že ide o najväčšie fiasko Slovenska 

Ministerstvá dopravy aj investícii teraz hľadajú cestu ako legálne navýšiť rozpočty už podporených projektov. "Dovolím si tvrdiť, ide o najväčšie fiasko v spravovaní eurofondov v histórii Slovenska," uviedla ešte v roku 2018 Remišová. Týmito zisteniami si Veronika Remišová získala politické body, aby si následne po zmene vlády vydupala vlastné ministerstvo a teraz to bude práve na nej, či nové programovacie obdobie neskončí blamážou. "Jeden systém jedno obstarávanie. Čo budú chcieť, obce, mestá, župy my to formálne schválime," povedala Remišová. 

Ide o 12 miliárd eur v rámci nového balíka plus šesť miliárd z Plánu obnovy. "Bude treba minúť peniaze z predošlého obdobia eurofondov, z nových eurofondov a navyše je tu Plán obnovy. Toto bude pre Slovensko obrovskou záťažou," uviedol poslanec Tomáš Valášek. "Áno, je to o silnom líderstve, o zameraní sa na priority. Nesie na sebe veľké politické bremeno," povedal Labaj. "Keďže si to zobrala pod seba, nesie politickú zodpovednosť za dobiehajúce zlé nastavenia z minulosti, sama si to vybrala sama si ponesie zodpovednosť," dodal Kollár. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy