Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Za celkový dlh slovenských nemocníc by sa dalo postaviť 7 nových
Zdielať na

Za celkový dlh slovenských nemocníc by sa dalo postaviť 7 nových

BRATISLAVA / Slovenské nemocnice majú celkový dlh vo výške jednej miliardy a 770 miliónov eur. Za túto sumu by sme na Slovensku postavili viac ako 7 nových nemocníc - každú v hodnote 250 miliónov eur. A hoci štát by mal v týchto týždňoch začať nemocnice opäť oddlžovať, ich dlh ani napriek tomu nezmizne.

Zhruba 1 miliardu majú dlh organizácie priamo pod ministerstvom vrátane fakultných a univerzitných nemocníc, za rok ho zvyšujú zhruba o 200 miliónov. Oddlženie vláda schválila v decembri 2020.

"Ministerstvo zdravotníctva sa na to vykašľalo, viac ako rok a pol neurobili nič," kritizuje prácu nominanta svojho vlastného hnutia minister financií Igor Matovič.

"Proces je vo finálnej fáze, v priebehu 2-3 týždňov dôjde k jeho ukončeniu," povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Ministerstvo však nevyčerpá celú sumu 575 miliónov eur.

"Hovoríme asi o 300 miliónoch," uviedol Lengvarský.

To je 73 tisíc pohľadávok po lehote splatnosti vo výške 118 miliónov eur plus 200 miliónov pre Sociálnu poisťovňu. Do oddĺženia sa však nezapoja všetky firmy, ale len tie, ktoré sú ochotné pristúpiť na dohodu a sú ochotné dať zľavy, odpustiť úroky či pokuty.

Nezapojila sa ani BFF Central Europe. Tá skúpila pohľadávky nemocníc vo výške 133 miliónov eur.

"Narastajú úroky o 9 percent ročne, v dnešnej dobe, to je ťažký hriech zo strany ministerstva zdravotníctva," komentuje Igor Matovič.

Šéfka zdravotníckeho výboru v parlamente Jana Bittó Cigániková hovorí: "Každý deň bohatnú na tom, že nemocnice nie sú schopné platiť."

"Využívajú len priestor neschopnosti štátu," hovorí ex-minister Tomáš Drucker.

Pre štát by bolo najvýhodnejšie ju vyplatiť okamžite, aby úroky nestúpali.

"Podmienky oddĺženia navrhnuté Ministerstvom zdravotníctva sú určené pre štandardných dodávateľov, nie pre banky alebo inštitúcie aktívne v oblasti správy úverov a pohľadávok. Preto chceme pokračovať v rokovaniach s jednotlivými nemocnicami ako aj s Ministerstvom zdravotníctva Slovenskej republiky, aby sme dohodli splácanie existujúcich záväzkov. Sme otvorení rokovaniam s cieľom nájsť najlepšie riešenie pre nemocnice," povedal Marek Duban, riaditeľ BFF  Banking Group pre Slovenskú a Českú republiku. 

"Je to bežný trhový postup a je na zvážení podnikateľa skupovača, či mu vyhovujú skoršie peniaze alebo radšej bude čakať," povedal Pavol Zachar, analytik INEKO.

Štát podľa bývalého ministra nekontroluje nemocnice, či dodržiavajú svoje ozdravné plány ešte z čias jeho oddlžovania, ku ktorým sa zaviazali.

"Obávam sa, že to zase budú len peniaze, ktoré pretečú a nič sa nezlepší," povedal Drucker.

V hre nie je ani finančná zodpovednosť menežmentu nemocníc.

"To by znamenalo ukončenie poskytovania zdravotnej starostlivosti v nemocniciach, pretože už žiadneho ďalšieho riaditeľa by som nikdy nezohnal," povedal minister Lengvarský.

Analytik Zachar: "Ak minister už teraz rezignuje na jeden zo sankčných mechanizmov pri oddlžovaní, tak to nebude fungovať."

Dlh sa teda ani týmto nepodarí vyriešiť a jednoznačne to nebude ani posledné oddlžovanie.

"Nemocnice nemajú motiváciu, aby boli zdravé, vždy vedia, že budú oddlžené. Podľa toho sa potom aj správajú," hovorí analytik INESS Martin Vlachynský.

A čo by pomohlo? Odborníci hovoria jasne: vízia a reforma. Tie však podľa nich posledným vládam chýbajú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy