Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Po pandémii idú festivaly naplno: Tento rok bude 22. ročník Hory a mesto
Zdielať na

Po pandémii idú festivaly naplno: Tento rok bude 22. ročník Hory a mesto

BRATISLAVA / Festival Hory a mesto bude v Bratislave po minuloročnom online prevedení opäť v s divákmi a hosťami naživo. Od 11. do 15. mája môžete okrem pozerania tých najlepších filmov prísť na stretnutie s prvou olympijskou víťazkou v lezení alebo napríklad s Ferom Šmihálom, ultrabežcom, ktorý prešiel desať tatranských štítov na jeden záťah.

Porota vybrala naj filmy tohto ročníka

Súčasťou medzinárodnej poroty festivalu Hory a mesto bol aj náš jojkársky kameraman Ľudo Hičár, ktorý má outdoor v krvi. Okrem neho rozhodovali riaditeľka najväčšieho horského festivalu na svete Banff Joanna Croston z Kanady, teoretik a znalec popkultúry Juraj Malíček, programová riaditeľka horského festivalu v poľskom Ladeku Kasia Biernacka, slovenský scenárista, dramaturg, režisér a producent Ľubomír Slivka a horolezec Igor Koller.

Grand Prix pre snímku o otcovi, ktorého telo našli po 17 rokov v Himalájach

Grand Prix dostal film Pod maskou legendy (Torn, US, 2022). Podľa poroty ide o mimoriadny film Maxa Lowa o jeho otcovi, horolezcovi Alexovi Loweovi, ktorý v roku 1999 zahynul v lavíne na himalájskej Šiša Pangme. Keď po 17 rokoch objavia náhodní lezci Alexovo telo, jeho syn sa rozhodne natočiť intímny portrét o svojom otcovi a o tom, ako sa rodina vyrovnávala s jeho smrťou. Jeden z najlepších filmov minulého roka uvidia diváci 13. mája o 18:15 v Kine Lumière. Nebolo však jednoduché vybrať zo všetkých prihlásených filmov tie naj. Podľa kanadskej porotkyne Hoanny Croston bola tohtoročná filmová súťaž mimoriadne sľubná a všetky filmy boli veľmi kvalitné. Porota udelila ďalších 9 cien.

Cenu poroty dostal film Šťastnú cestu, los Palacos! 

Cenu poroty dostal film Šťastnú cestu, los Palacos! (Godspeed, Los Polacos!, US, 2020) o skupine poľských študentov, ktorých nebaví monotónny komunistický režim a bez akýchkoľvek predošlých skúseností sa rozhodnú splaviť najhlbší kaňon sveta. V súťažnej prehliadke festivalu sa pravidelne objavuje aj úspešný filmár Pavol Barabáš. Tento rok si jeho film Dhaulágirí je môj Everest (SR, 2021) odnáša cenu Literárneho fondu.

Otvárakom bude Záchrana v jaskyni Tham Luang

Riaditeľ festivalu Alan Formánek je zároveň aj riaditeľom medzinárodného festivalu horského filmu vo Vancouvri VIMFF. Aj vďaka kontaktom z tohto svetoznámeho podujatia sa mu každý rok podarí dostať na Slovensko prestížne snímky. Tento rok sa na festivale predstavia okrem víťazného Pod maskou legendy aj ďalšie veľkofilmy. Festival bude otvárať film Záchrana v jaskyni Tham Luang (The Rescue, US, 2021), ktorý hovorí o detských futbalistoch uviaznutých v thajskej jaskyni. Film o záchrannej akcii, ktorú pred 4 rokmi sledoval takmer celý svet, bol aj nominantom na Oskara. Na slovenskom festivale dostal čestné uznanie poroty. Ďalší veľkofilm Smrtiaca lavína (Buried, US, 2021) prináša silné príbehy z roku 1982, keď kalifornské lyžiarske stredisko Alpine Meadows zasypala smrtiaca lavína a odnáša si čestné uznanie z kategórie vzduch. Tu sa porotcovia pohrali s metaforami, pretože film je síce o živle voda (sneh), no práve vzduch bol element, ktorý zasypaní ľudia potrebovali. Horolezec, člen filmovej poroty, ale aj hosť tohto ročníka, Igor Koller vyzdvihuje aj kvalitu domácich filmov. "Nemusia to byť veľkofilmy z Himalájií, či z Antarktídy, aby mali silný náboj," hovorí Koller, ktorý lezie doma i vo svete už 55 rokov. Zaujal ho napríklad slovenský film Po červenej domov o rodine, ktorá sa s tromi deťmi vo veku 2, 4 a 6 rokov vydá cez pandémiu na Cestu hrdinov SNP.

Festival Hory a mesto každý rok predstaví aj veľké osobnosti lezeckého sveta

Tento rok príde podľa mnohých najúspešnejšia lezkyňa všetkých čias Janja Garnbret, ktorá ako prvá žena na svete získala zlatú olympijskú medailu v lezení. Táto kategória bola totiž zaradená na olympiádu až v 2020/2021 v Tokiu a Slovinka Janja ukázala, že vo svete nemá konkurenciu.

Janja Garnbret predstaví aj svoj film Boj o zlato (The Wall: Climb for Gold, GB, 2022), v ktorom hovorí práve o príprave na olympiádu v Tokiu.

​ Jej "predskokankou" na piatkovom slovinskom večere bude Tadeja Magdič, ktorá má prelezené takmer všetky via ferraty vo svojej krajine.

​Medzi slovinskými špičkami sa nestratia ani domáci hostia. Ochrana životného prostredia a zachovanie jeho prirodzeného stavu sú aj tento rok jednou z nosných tém festivalu, preto ho v stredu 11. mája o 18:00 otvárajú dlhoroční ochranári a filmári Erik Baláž a Jerguš Tesák prednáškou Na čo potrebujeme les?

​O našich Tatrách a o histórii lezenia príde porozprávať slovenský prvotriedny horolezec Martin Krasňanský, ktorý takto vzdá hold priekopníkom lezectva na Slovensku.

​Tatry uvidíme aj na prednáške Fera Šmihála, ultrabežca, ktorý prešiel desať tatranských štítov na jeden záťah. Tému lezenie zavŕši Igor Koller, ktorý tento rok oslavuje 70. narodeniny a ešte stále aktívne lezie.

​Pre mnohých je určite novým športom Packrafting, kombinácia vodného športu a turistiky. O tom, kam sa dá všade dostať s raftom na chrbte a na vode príde porozprávať uznávaný fotograf Martin Žilka.

​Hory a mesto neopomína ani veľmi dôležitú tému duševné zdravie. Na diskusiu o psychickej pohode v športe príde športová psychologička Michala Bednáriková, rekreačný ultrabežec Vilo Bendík a profesionálny bajker Adam Rojček. Festival nezabúda ani na deti. V piatok dopoludnia pozýva do kina Lumiere na školské premietania s náučnými enviro filmami. Po návšteve kina sa môžu presunúť na Jakubovo námestie, kde si vo festivalom náučnom chodníku môžu vyskúšať slackline (chôdzu na lane), rôzne pokusy z prírody ale aj dozvedieť sa, ako správne recyklovať. Na toto podujatie pozývajú organizátori aj ukrajinské rodiny. V sobotu si bikeoví nadšenci môžu prísť na Hlavné námestie v Bratislave pozrieť 1. ročník mestských MTB pretekov.

​Na krátkej, no členitej a rôznorodej trati sa pretekári i diváci môžu tešiť na skoky, dropy a technické prejazdy na rýchlosť. Pred filmovými projekciami či prednáškami sa návštevníci môžu nechať inšpirovať fotovýstavou v kine Lumiere. Festival na nej predstaví víťazov fotosúťaže, druhú časť zastrešuje česká outdooristka a fotografka Bára Vávrová, ktorá poskytla svoju snímku aj na hlavný plagát tohto ročníka. Treťou výstavou sú fotografie Gustáva Hegedüša V lese. Autor vo svojej tvorbe reflektuje svoj silný vzťah k prírode a životnému prostrediu.

Celý program a zoznam hostí TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy