Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vláda nakupuje desiatky obrnených vozidiel, prísť by mali do roka
Zdielať na

Vláda nakupuje desiatky obrnených vozidiel, prísť by mali do roka

BRATISLAVA / Slovensko si objednalo desiatky obrnených vozidiel, ktoré budú použité na obranu nášho územia. O dva mesiace vláda plánuje podpísať zmluvu s Fínskom, tá by túto iniciatívu dala do pohybu.

"Do dnešnej doby si nepamätám silnejší či väčší projekt so zapojením obranného priemyslu," uviedol minister obrany Jaroslav Naď. Pôjde o dopravné prostriedky 8x8 Patria. "Objednali sme 76 vozidiel, zapojenie slovenského priemyslu bude komplexné v celom rámci výroby," doplnil. 

Vláda si od plánu sľubuje aj podporu ekonomiky. "Na tento projekt je potrebné zapojiť viac ako tisíc zamestnancov, má veľkú pridanú hodnotu," skonštatoval minister. Nutná bude špecializácia pracovnej sily. "Časť ľudí sa pôjde do Fínska vzdelávať, aby sa na tento významný projekt pripravili," povedal Štefan Škultéty z DMD Group.

Všetko čaká len na finálne schválenie našej vlády, potom sa veci dajú do pohybu. "Samotná výroba by sa na Slovensko mala presunúť okolo roku 2023. Po podpise relevantných zmlúv dostaneme do ôsmich mesiacov prvé vozidlá, a to sanitné. Do roka prídu aj bojové vozidlá," uzavrel šéf rezortu obrany.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy