Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Surový útok na cyklistu: Po slovnej hádke ho mal taxikár nabrať na kapotu, potom mu prešiel po nohe
Zdielať na

Surový útok na cyklistu: Po slovnej hádke ho mal taxikár nabrať na kapotu, potom mu prešiel po nohe

BRATISLAVA / Slovná výmena názorov medzi taxikárom a cyklistom sa skončila hrozivo. Agresívny vodič muža cielene zrazil a spôsobil mu viaceré zranenia. Namiesto poskytnutia pomoci, po cyklistovi prešiel ešte raz.

K nepochopiteľnému incidentu došlo v čase popoludňajšej špičky na frekventovanej Štefánikovej ulici, v blízkosti Prezidentského paláca. Taxikár jazdil vo vyhradenom pruhu pre MHD, čo zo zákona môže. Riskantne sa ale rozhodol obehnúť cyklistu na elektrobicykli. Práve tento spôsob jazdy bol dôvodom slovnej výmeny názorov na neďalekej križovatke, kde museli obaja zastaviť. Keď sa cyklista na zelenej pohol dopredu, taxikár sa za ním rozbehol a zozadu do neho narazil. Muž spadol z bicykla priamo na jeho kapotu. "Po tomto vodič prudko zabrzdil a cyklista z kapoty spadol na vozovku, na čo vodič reagoval tým, že znovu prudko zrýchlil. Cyklista sa rukami a telom snažil odtlačiť od vozidla, to ho ale tlačilo pred sebou ešte cca 10 metrov," vysvetlil Michal Szeiff, hovorca KR PZ v Bratislave.

Taxikár vo svojej agresii pokračoval

Už zranenému mužovi, ktorého autom tlačil pred sebou, prešiel po nohe a ešte viac ho zranil. Vodič si svoju zlosť vybil aj na elektrobicykli. Aj po ňom prešiel autom a z miesta ušiel. Policajti ho o pár hodín vypátrali a zadržali. Išlo o 66-ročného taxikára, ktorý putoval rovno do CPZ. "Poverený príslušník Okresného riaditeľstva PZ v Bratislave v tejto súvislosti začal trestné stíhanie vo veci trestného činu výtržníctva, v súbehu s prečinom ublíženia na zdraví," dodal Michal Szeiff.

66-ročnému taxikárovi tak hrozí v prípade dokázania viny až trojročný pobyt za mrežami. Od 1. marca tohto roka navyše vstúpila do platnosti novela zákona o cestnej premávke, ktorá sľubuje zvýšenú ochranu cyklistov. Medzi zásadné zmeny pre vodičov patrí napríklad minimálne metrový odstup pri predchádzaní nielen cyklistov, ale aj chodcov či kolobežkárov. "K základným povinnostiam vodiča sa pridáva aj neohrozenie cyklistov na cestičke pre cyklistov, pri odbočovaní a vchádzaní na cestu, pri otáčaní a cúvaní," vyjadrila sa hovorkyňa MV SR Zuzana Eliášová. Vodičom hrozí po novom za nedanie prednosti v jazde, či ohrozenie cyklistu napríklad pri predchádzaní, pokuta do 150 eur na mieste a v správnom konaní až 300 eur a dvojročný zákaz šoférovania. "Za porušenia ostatných pravidiel možno uložiť pokutu do 100 eur a v blokovom konaní do 50 eur," dodala Zuzana Eliášová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy