Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ministerstvo vnútra už začalo s vyplácaním príspevkov za ubytovanie vojnových utečencov z Ukrajiny
Zdielať na

Ministerstvo vnútra už začalo s vyplácaním príspevkov za ubytovanie vojnových utečencov z Ukrajiny

VYSOKÉ TATRY / Aj v podtatranských mestách prijímali žiadosti o príspevok na ubytovanie vojnových odídencov z Ukrajiny. Ministerstvo vnútra už začalo tieto peniaze v rámci celého Slovenska vyplácať. V meste Vysoké Tatry ešte peniaze na účte nemajú. Z Popradu a zo Starej Ľubovne prichádzajú optimistickejšie správy.

Osemnásť platobných príkazov čaká na podpis primátora mesta Stará Ľubovňa. Ak sa tak stane, peniaze môžu smerovať na účty žiadateľov. Staroľubovniansky primátor peniaze na mestskom učte má, a preto môže dať súhlas na vyplatenie peňazí všetkým 18 žiadateľom. Tí ubytovali vo svojich bytoch a domoch 56 Ukrajincov. "4 721, 50 centov. Našou povinnosťou je do piatich dní tieto finančné prostriedky odoslať," hovorí primátor mesta Stará Ľubovňa Ľuboš Tomko. 

Nové posily pre túto agendu nezamestnali. Na istý čas si ale požičali pracovníčku z iného oddelenia. "Máme kolegyňu, ktorá je na to vyčlenená, pretože je s tým pomerne dosť agendy," dodáva Tomko. 

Aj v Poprade si pri osemdesiatke žiadostí vystačili z vlastných pracovných zdrojov. Aj tam už financie prišli, no ľudia si ich nežiadali na účet, ale chcú ich vyplatiť v pokladni. "Mesto Poprad eviduje 71 žiadostí v celkovej výške 30 tisíc eur. Príspevok bol požiadaný na 284 odídencov," uviedla Jarmila Hlaváčová, hovorkyňa mesta Poprad. 

Miroslav ubytoval matku a jej deti. Neurobil to pre peniaze, chcel jej pomôcť. Príspevok od štátu žiadal, no pokryje mu iba časť nákladov. Na peniaze stále čaká. "Vypočítavali sme si, koľko by to malo byť. A plus, mínus pokryje to náklady na energie. Nie ale v plnej výške na splátku úveru," hovorí majiteľ chaty Miroslav Antoška. 

Peniaze zatiaľ nemajú

Peniaze by chceli svojim žiadateľom vyplatiť aj vo Vysokých Tatrách, doposiaľ ich ale nemajú. "Pýtajú sa na to, kedy prídu finančné prostriedky," uviedla pre TV JOJ hovorkyňa mesta Vysoké Tatry Daniela Briková. 

Najviac žiadateľov bolo v Bratislavskom, naopak najmenej v Žilinskom kraji. Vyše 1 100 samospráv odoslali takmer 2,5 milióna eur. "Ministerstvo vnútra zároveň upozorňuje ubytovateľov, že výkazy za mesiac apríl sú obciam povinní predložiť do piatku, 6. mája," uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy