Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Experti varujú: Bez ruského plynu ekonomika skolabuje
Zdielať na

Experti varujú: Bez ruského plynu ekonomika skolabuje

BRATISLAVA / Vladimír Putin nedávno otvoril ďalší front vojny na Ukrajine. K vojenskej sile a hybridnému boju v online priestore pridal svoju možno najsilnejšiu zbraň - energie. Ako uvádzajú experti, pre Slovensko by absencia dodávok ruského plynu bola katastrofická.

V Poľsku a Bulharsku už z rúr viac nevyjde, varovný signál Moskvy pre zvyšok sveta otvoril oči viacerým politikom. Znalci vo svojich scenároch nešetria negatívnymi správami. "Ekonomika Európskej únie bez ruského plynu skolabuje," tvrdí výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor. Problém je jasný každému - podiel energií z Kremľu v horizonte niekoľkých rokov nedokážeme nahradiť.

Ako to zvyčajne býva, ťažkosti pôjdu zhora dole. "Zastavia sa veľké fabriky, rovnako ako malé a stredné podniky na nich naviazané. Nebudú mať pre koho robiť, dôjde k sociálnym nepokojom a Európska únia sa bude otriasať v základoch," znie jedna z najnepríjemnejších Gregorových predpovedí. 

V diskusii o prípade pohromy by nastáva viacero otáznikov. Aké by spoločnosti mali možnosti? Došlo by k masovému prepúšťaniu? A čo s firmami, ktoré jednoducho výrobu zastaviť nemôžu? Štát má v rukáve jedno eso. "Existujú regulačné odberové stupne, ktoré hovoria o tom, že ak je k dispozícii málo plynu, jednotliví zákazníci postupne prechádzajú na regulovaný odber. To znamená, že majú plyn de facto na prídel," povedal Martin Vlachynský z INESS.

Špecifickú situáciu vidíme na vidieku, v niektorých dedinách si doteraz pomáhajú drevom. Väčšinou ide o hendikep, no teraz sa to preukazuje ako výhoda. Bude zaujímavé sledovať ďalší vývin situácie, slová expertov sú každým dňom hrozivejšie. "Putin ten plyn vypne, lebo on nás označil za nepriateľské štáty," uzavrel energetický a bezpečnostný analytik Karel Hirman.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy