Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Mestá a obce bez energií: Nemôžu si dovoliť drahé kúrenie a elektrinu
Zdielať na

Mestá a obce bez energií: Nemôžu si dovoliť drahé kúrenie a elektrinu

SLOVENSKO / Mnohé mestá a obce si nemôžu dovoliť drahé kúrenie ani elektrinu a navyše energie im ani nemá kto ponúknuť. Do verejného obstarávania pri týchto rastúcich cenách, nechce ísť žiadna firma, lebo by sa mohla ocitnúť v strate. Väčšina samospráv pritom kúri plynovými kotolňami či elektrinou. Tento celoslovenský problém sa dotkne až 7-tisíc verejných budov na Slovensku, základných a materských škôl, kultúrnych stánkov i domovov sociálnych služieb. Úspora až 30 percent by mohla byť v alternatívnych zdrojoch energie.

"Dnes už nemôžete plakať, že je drahá cena plynu alebo elektriny, lebo dnes už nie je žiadna cena, lebo sa vám do súťaže nikto neprihlásil," vyjadril sa hovorca ZMOSU, Michal Kaliňák. Mesto Galanta má núdzové riešenie. Približne 30 percent bytového fondu vykurujú geotermálom. "V prípade núdzových situácii, keby muselo nastať sťahovanie národov, by sa ľudia museli dávať dokopy do bytov vykúrených geotermálom," dodal primátor Galanty, Peter Paška.

Tento model sa ale nedá uplatniť všade

Väčšina samospráv je závislá na plynovom a elektrickom kúrení. V okrese Košice-okolie až 80 obcí nemá kto zásobovať energiami. "Už pol roka sme v krízovej situácii. My sme boli vo verejnom obstarávaní dvakrát, neprihlásil sa nám nikto. My nemáme od koho dostávať energiu na najbližšie dva roky. Z 50 eur na megawatt hodinu, máme cenu až 270 eur za megawatt hodinu," vyjadrila sa starostka Malej Idy, Janka Kalová. "Ceny energií budú rásť ďalších päť rokov," dodal Kaliňák.

Takže peniaze z rozvoja obce, napríklad na opravu ciest v Malej Ide, pôjdu na drahé energie. A to nie je všetko. "Takýto nárast cien energií znamená, že samosprávy budú nútené preklopiť tento nárast cien do ekonomicky oprávnených nákladov. Okamžite sa zvýšia poplatky v materských školách, základných školách či domovoch sociálnych služieb. Nie je vylúčené, že cena za lístok v MHD, bude na úrovni taxíka," vysvetlil Kaliňák. "Služby, ktoré poskytujú mestá a obce sú služby, ktoré obyvateľ pociťuje každý jeden deň," vyjadril sa primátor Dolného Kubína, Ján Prílepok.

Podľa starostov a primátorov, samosprávy potrebujú doplatiť medziročný nárast cien a potrebujú aj čo najviac eurofondových výziev
na energetickú efektívnosť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy