Jasno
20°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
200-tisíc odložených operácií. Biela medicína sa rozbieha len veľmi pomaly
Zdielať na

200-tisíc odložených operácií. Biela medicína sa rozbieha len veľmi pomaly

BRATISLAVA / Ochorenie Covid-19 bolo v marci štvrtou najčastejšou príčinou úmrtí na Slovensku. V oveľa vyššom počte sa zomiera na ochorenia obehovej sústavy a nádory. Svoje zdravotné problémy sme pre pandemické obmedzenia odkladali a mnohí pacienti nemohli byť ani operovaní. Počet ľudí, čakajúcich na operácie, je k dnešnému dňu viac ako 200-tisíc.

"Počet hospitalizácií klesol za posledné dva roky v porovnaní s rokom 2019 o 355 tisíc," konštatovala prezidentka pacientskych organizácií Mária Lévyová. Zisťovali sme tiež koľko ľudí čaká v súčasnosti na operácie. "Operačných výkonov ubudlo o 207 tisíc. Takže každý tretí pacient sa nedostal na plánovanú operáciu," uviedla prezidentka Lévyová. 

Medzi nimi je aj pán z Bratislavy. Prvý termín na operáciu oka mal ešte vo februári. Bola odložená. "Ja som mal aj Covid. Odložili mi tú operáciu a stanovili nový dátum na 4. mája," vyjadril sa Bratislavčan. "Počas covidu sa čakacie doby na plánované operácie v niektorých výkonoch zdvojnásobili. Aktuálne, tým, že operujeme naplno, robíme všetko preto, aby sa vrátili na tú pôvodnú úroveň," informovala hovorkyňa žilinskej nemocnice, Lenka Záteková. 

Od 1. mája bude spustený rozšírený operačný program na úrovni 90 % roku 2019. V prípade ortopédie sú čakacie lehoty rok a pol. "My sme vlastne už od apríla na našich pracoviskách nabehli na operácie. Tam, kde je to možné. To základné je, že jednotlivé pracoviská kliniky podľa svojich plánov kontaktujú svojich pacientov," povedala Ružena Maťašeje, hovorkyňa banskobystrickej nemocnice. 

Radosť z obnovenia plánovaných operácii je, ale podľa lekárov veľmi predčasná. Operovať môžu, ale problémom zostáva, že nemá kto ľudí operovať. Viac než lekári chýbajú na oddeleniach zdravotné sestry. "V zásade ten prechod neznamená, bohužiaľ, to, že biela medicína bude fungovať aspoň v našej nemocnici tak ako pred pandémiou. Na to už nemá nemocnica kapacity personálne," povedal podpredseda Lekárskeho odborového združenia Miroslav Mendel. 

"Najviac sa odkladali operácie ortopedické, gynekologické a urologické a neurologické," konštatovala prezidentka Lévyová. Ministerstvo zdravotníctva nemá riešenie ako čakacie doby ihneď skrátiť, pacientom zostáva len trpezlivosť. 

Súvisiace články