Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vojna na Ukrajine aj naďalej spôsobuje zdražovanie. Rezort pôdohospodárstva pracuje na riešeniach
Zdielať na

Vojna na Ukrajine aj naďalej spôsobuje zdražovanie. Rezort pôdohospodárstva pracuje na riešeniach

BRATISLAVA / Putinovo napadnutie Ukrajiny okrem iného negatívne vplýva aj na zdražovanie potravín. Slovenskí poľno-hospodári a potravinári dnes predstavili návrhy za 50 až 60-miliónov eur, ktoré by ten nárast pomohli zmierniť. Ministerstvo pôdohospodárstva už na ich naplnení pracuje.

Podľa šéfa poľnohospodárskej a potravinárskej komory treba pod vplyvom vojny a ďalších faktorov počítať s tým, že hore pôjdu najmä mliečne a pekárenské výrobky, oleje a zrejme aj bravčové mäso. "Mäso stálo vo februári euro kilo živej váhy, teraz stojí 1,70 eur," povedal predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho. 

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora navrhuje na zmiernenie nárastu cien rýchle rozdelenie európskej i slovenskej podpory za takmer 16 miliónov eur, a ďalej štátnu pomoc na granty do 400-tisíc eur spracovateľským podnikom. "My navrhujem opatrenia, ktoré systémovo idú do potravinárstva tak, aby občan z toho mal úžitok," uviedol generálny riaditeľ Levické mliekarne Marián Šolty. 

"Určite treba dať aj priamu pomoc potravinárom a poľnohospodárom," povedala členka výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo Jarmila Halgašová. Poľnohospodári volajú aj po spustení podpory zelenej nafty, podľa ministra je to otázka niekoľkých dní a je na to vyčlenených 8 miliónov eur.

"Ministerstvo na plnení požiadaviek už pracuje, požiadavky sú formulované do jednotlivých legislatívnych zmien, či rozpočtových opatrení," uviedol minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan. Ďalší návrh je zaradiť potravinárske podniky medzi chránených odberateľov energií, pretože ceny elektriny a plynu išli extrémne hore. "Za minulý rok sme mali cenu komodity 15 eur za megawatthodinu plynu, dnes máme 80. to je 5 až 6-násobný nárast," uviedol prezident Poľnohospodárskej komory Daniel Poturnay. "Materiál predložím do vlády na schválenie," dodal Vlčan. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy