Jasno
13°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Obvinený advokát Marek Para nejde do väzby
Zdielať na

Obvinený advokát Marek Para nejde do väzby

PEZINOK / Advokát Marek Para, ktorého policajti zadržali spolu s exministrom vnútra Robertom Kaliňákom, je na slobode. Dnes o tom rozhodol špecializovaný trestný súd. Stalo sa to len pár hodín po tom, ako ten istý sudca poslal Kaliňáka do väzby. Rozhodnutie však ešte nie je právoplatné.

Ešte v piatok po dvoch nociach strávených v policajnej cele, predvádzali policajti advokáta Mareka Paru pred sudcu Špecializovaného trestného súdu. V nedeľu skoro ráno odchádzal s jasným výsledkom. Prominentný právnik opustil Špecializovaný trestný súd v sprievode svojich advokátov. Sudca ho totiž do väzby neposlal. "Obvinenie vnímam ako účelové," povedal Para. 

Advokáta Mareka Paru stíhajú policajti za údajné podporovanie zločineckej skupiny. Tej, v ktorej mali podľa polície pôsobiť Fico, Kaliňák, Gašpar a Bödör. Parove obvinenie sa týka kauzy exministra vnútra a prokurátora. "V presne nezistenom čase, na presne nezistenom mieste, mal obvinený Marek Para po vzájomnej dohode úmyselne navodiť situáciu, ktorá by umožňovala trestné stíhanie prokurátora Vasiľa Špirka," uvádza sa v obvinení.

Špirko totiž v minulosti dozoroval vyšetrovanie podozrení dodávok informačných systémov pre ministerstvo vnútra a kauzu BA Haus spájajúcu Kaliňáka a daňového podvodníka Ladislava Bašternáka. "Sudca pre prípravné konanie ŠTS sa stotožnil s návrhom prokurátora, že obvinený Marek Para je dôvodne podozrivý zo stíhaného zločinu, ale nestotožnil sa s prokurátorom v tom, že u obvineného v súčasnom štádiu existuje dôvod kolúznej väzby," povedala hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková. 

Prokurátor voči rozhodnutiu podal sťažnosť, o ktorej bude o týždeň
rozhodovať Najvyšší súd. Para v tomto prípade však tvrdí, že je nevinný a za
stíhaním vidí pomstu. "Ten spor ja vnímam ako osobný spor medzi mnou a inou osobou a nie ako činnosť pre nejaké zoskupenie," dodal Para. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy