Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Slovensko pomáha Ukrajine a popritom je závislé od nášho plynu, zaznelo v ruskej televízii
Zdielať na

Slovensko pomáha Ukrajine a popritom je závislé od nášho plynu, zaznelo v ruskej televízii

BRATISLAVA / Európske štáty sa zhodujú v tom, že nemôžu kupovať ruský plyn, pretože tým vlastne financujú vraždenie civilistov na Ukrajine. Problém je, že v súčasnosti sme, v rôznej miere, od ruského plynu závislí. Krajiny Európskej únie preto teraz horúčkovito hľadajú náhradné zdroje a riešenia. Slovensko, ktoré je teraz vstupnou bránou pre značnú časť plynu smerujúceho do Európy, sa ocitne v úplne inej situácii.

Po útoku Ruskej federácie na Ukrajinu padlo európske rozhodnutie: s ruským plynom sa rozlúčime. To si uvedomuje aj muž, ktorý rozpútal vojnu. Hovorí o tom, že Rusko sa musí zamerať skôr na východ, Afriku či južnú Ameriku. "Krajiny Európskej únie hovoria o odpojení sa od ruských energetických zdrojov, čím zvyšujú ceny a destabilizujú trh," uviedol ruský prezident Vladimír Putin. "Dnes sme naozaj v stave, keď sú ceny astronomické. Ak by vypadol ruský plyn okamžite, bez možnosti reálne nahradiť tie veľké objemy, tá cena by ešte vystrelila," povedal analytik portálu Energieprevas.sk Jozef Badida. 

Otázka neznie, či vie ruský plyn nahradiť Slovensko, ale či ho vie nahradiť Európska únia ako celok. "V tomto musí EÚ vystupovať absolútne jednotne," uviedol štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek. Jednotlivé štáty únie sú pritom závislé od ruského plynu v odlišnej miere a málokto je na tom z tohto hľadiska tak zle, ako my. "Celkovo Európa odoberá z Ruska asi 40 percent zo svojej celkovej spotreby, z tých 600 miliárd kubíkov, na Slovensku je to viac ako 70," povedal Galek. 

Rusko sa usiluje rozbiť Európsku úniu 

Rátať treba aj s tým, že Rusko sa pokúsi rozbiť jednotu únie. O tom sa diskutovalo v ruskej verejno-právnej televízii v relácii Čas ukáže – a išlo práve o nás. "Môžeme nechať plyn Nemecku, nech ide do Rakúska – ale napríklad Slovensko, ktoré poslalo S-300 a ktoré je závislé od nášho plynu - to môže byť precedens," povedal jeden z diskutujúcich. "To je už porušenie zmlúv, kde si SR aj iní prepravcovia môžu vymáhať škody od Gazpromu," uviedol Galek. 

V ruskej relácii sa spomínalo aj financovanie slovenských politikov, ktorí sú prorusky orientovaní. Diskutujúci z pomedzi týchto politikov označí najmä Štefana Harabina a Jána Čarnogurského: "Dnes už bolo spomínané Slovensko ako krajina, ktorá potrebuje náš plyn a nie je nám priateľsky naklonená. Vláda je voči Rusku veľmi nevraživá, popritom Slováci sú od nás závislí. Sú tam však politici ako je bývalý minister Čarnogurský alebo Harabin, ktorí podporujú Rusko. Prečo sa nespojíme s takýmito ľuďmi, aby povzbudzovali sympatie voči Rusku?" 

Slovensko sa pokúša nájsť alternatívu

​Náhradu musíme hľadať z rôznych zdrojov, vrátane výroby vodíka, biometánu ale aj zvýšenia našej vlastnej produkcie zemného plynu. "V súčasnosti sa na Slovensku ťaží ročne asi 60 miliónov m3, v dvoch veľkých ložiskách na Záhorí a na východe. Sú overené ložiská v blízkosti Trnavy, ktoré by dokázali túto ročnú ťažbu niekde až na úroveň 500-600 miliónov m3, čo pripadá zhruba na 10 až 12 percent celoročnej spotreby Slovenska," povedal výkonný riaditeľ SPNZ Richard Kvasňovský. 

SPP už zabezpečil jednu z alternatív, takzvané LNG, skvapalnený plyn. "Tento je cenovo konkurencieschopný s inými zdrojmi prepravovanými plynovodmi. LNG je priamo využiteľný pre domácnosti aj priemysel, úplne rovnako ako „klasický“ zemný plyn," uviedlo SPP. "Bolo to 80 mil. m3, tento objem nám za štandardných okolností vystačí na 1 týždeň. Celkovo by sme ako SR potrebovali takýchto dodávok, lodí asi 55-60 každý rok," povedal Galek. 

Dobrou správou je vzájomné prepojenie plynovodov v rámci Európy. "Sme prepájaní s Českom, Maďarskom, Rakúskom, Ukrajinou, budeme aj s Poľskom, v reverznom móde, plyn môže prúdiť jedným alebo druhým smerom," uviedol Galek. Kombinácia rôznych zdrojov a európskej solidarity podľa Karola Galeka znamená, že nemusíme mať strach chladu v domácnostiach počas budúcej zimy. Plyn na vykurovanie bude. "Nie na pokrytie 100 percent, ale minimálne tak, aby naše slovenské ale aj európske domácnosti neostali o zime," uviedol Galek. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy