Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Bratislavské gymnázium ponúka výučbu aj v ruštine. Napriek tomu sa ukrajinské deti učia aj slovenčinu
Zdielať na

Bratislavské gymnázium ponúka výučbu aj v ruštine. Napriek tomu sa ukrajinské deti učia aj slovenčinu

BRATISLAVA / Deti prišli na Slovensko približne mesiacom. Ich začlenenie do gymnázia bolo pre nich jednoduchšie, pretože škole sa v nej predmety štandardne vyučujú aj v ruštine. Napriek tomu sa ukrajinské deti učia aj slovenčinu. Najväčší problém im vraj robia slová ako "krk", či "mrkva".

Pre 72 nových ukrajinských detí prijali aj dve pani učiteľky, ktoré utiekli pred vojnou rovnako ako ich žiaci. "Na Ukrajine som učila aj na univerzite. Som rada, že tu môžem učiť vo svojej reči a vo svojom odbore," povedala jedna z učiteliek.

Nové priateľstvá vznikajú bez ohľadu na to, kto z ktorej krajiny pochádza. Napríklad trojica kamarátok z Ruska, Bieloruska a Ukrajiny. Novej žiačky z Ukrajiny sa dve už dobre slovensky hovoriace študentky ujali okamžite.
"Dievčatá mi pomáhajú so všetkým od môjho úplne prvého dňa v škole," povedalo dievčatko. 

Žiadnemu zo študentov nechýba vďačnosť. Na otázku či chcú ostať nevedia odpovedať. "Nevieme, ako dlho potrvá vojna. Asi bude dlhá. O rok a pol mám 18 a na Ukrajine sa ma nebude nikto pýtať či chcem alebo nechcem, proste narukujem. Rád by som radšej ostal študovať," uviedol jeden zo študentov. 
Do školy prichádza aj psychologická pomoc. "Deti majú rôzne traumy. Viaceré prišli vo vojne o rodičov," uviedla riaditeľka gymnázia Monika Kolková. Na bilingválnom gymnáziu sa môžu vzdelávať aj v ruštine. "Snažíme sa zabezpečiť taký plán, aby sa mohli vrátiť na Ukrajinu a  zároveň majú zriadené kurzy slovenského jazyka," povedala Kolková. 

Bolo by ťažšie, keby sme boli v slovenskej triede, ale ak hovoríte pomaly, už celkom rozumieme, vysvetľujú študenti. Vysvetľujú, že problém im robia slová s veľa spoluhláskami. Prekvapením je aj to, že sa medzi sebou zdravia, aj neznámi ľudia na ulici. "Trénovala som si slovo dobrý deň a jedna babička ma pozdravila, bolo to milé," povedala študentka. Záujem detí z Ukrajiny je obrovský. "Každý deň majú nových záujemcov o štúdium," dodala Kolková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy