Polojasno
21°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Generál Macko o S-300: Ukrajincom možno kúpil čas a zachráni desiatky životov
Zdielať na

Generál Macko o S-300: Ukrajincom možno kúpil čas a zachráni desiatky životov

BRATISLAVA / Vášnivé politické výmeny, opakované dezinformácie a ich vyvracanie. Aj toto vyvolala verejná diskusia o proti-raketovom obrannom systéme S-300, ktorý Slovensko darovalo Ukrajine. Expert na obranu a bezpečnosť a tiež odborník na dezinformácie sa zhodujú v tom, že takýmito debatami pomáhame ruskému agresorovi.

Systém protivzdušnej obrany S -300 dnes už zarezáva vo vojne za našou východnou hranicou. Jeho úloha je jasná, ochrániť krajinu pred raketovými útokmi smerujúcimi z Ruska. Škodoradosť, najväčšia radosť. Aspoň takto sa to roky na Slovensku traduje. Nuž zdá sa, že toto príslovie prišlo vhod najmä šíriteľom neoverených správ, práve v súvislosti s týmto systémom. 

Internetom sa okamžite začali šíriť neoverené informácie, o tom, že bol práve tento slovenský systém zničený. Napriek tomu, že to opakovane dementuje slovenský premiér. "Nie je to pravda. Je to opäť len propaganda, ktorá sa teší z nešťastia. Ktorá chce v ľuďoch živiť umelý strach. A klame," povedal premiér v Ranných novinách TV JOJ. 

"Informácie k tomu sa skôr objavili na rôznych dezinformačných weboch, kde sa ako dôkazy dávali fotky, ktoré boli aj dva týždne staré," hovorí novinár Vladimír Šnidl, ktorý sa dlhodobo venuje vyvracaniu hoaxov a dezinformácií. Tvrdí, že obzvlášť v tomto prípade by mali byť ľudia pri narábaní s informáciami opatrní. Zatiaľ totiž nemáme žiaden relevantný dôkaz, že bol zničený zrovna dar zo Slovenska. "Máloktorá krajina takejto veľkosti dala tak významnú pomoc ukrajinskej armáde. Čiže je dôležité vedieť, že čo sa s tým stalo," reagoval Šnidl. 

Generél vo výslužbe Pavel Macko navyše dodáva, že odovzdaním systému S - 300 ukrajinskej armáde sa ten stal jeho súčasťou. A aj v prípade jeho prípadného zneškodnenia je jedno, odkiaľ pochádzal. Dôležitejší je podľa neho politický postoj Slovenska. "Akýkoľvek systém môže byť zničený. Je vojna. A koniec koncov je toto možno osud toho nášho systému. Ale možno kúpi čas Ukrajincom, zachráni stovky, možno že tisíce životov, pred tým než budú schopní prijať iné rozhodnutia na svoju obranu," vyjadril sa generál Macko.

​Slovensko pritom o ochranu svojho vzdušného priestoru nepríde. Práve naopak. Tri systémy, ktoré na našom území inštalovali spojenci doplní štvrtý americký patriot, ktorý si zrejme budeme môcť časom aj za zostatkovú cenu odkúpiť. Čo už oficiálne potvrdil aj rezort obrany. "Nevylučujeme ďalšie diskusie o budúcnosti ochrany vzdušného priestoru SR, vrátane prípadnej akvizície niektorého z existujúcich systémov," povedala hovorkyňa ministerstva obrany, Martina Kovaľ Kakaščíková. "Potrebujeme to minimum, ktoré je nutné na to, aby sme mohli kedykoľvek začať chrániť náš vzdušný priestor," uzavrel generál Macko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy