Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Chcel zarobiť a tak predával slonie kly. Mladíka chytili policajti pred nákupným centrom
Zdielať na

Chcel zarobiť a tak predával slonie kly. Mladíka chytili policajti pred nákupným centrom

BANSKÁ BYSTRICA / Chcel sa dostať k peniazom z predaja slonoviny z Afriky. Dvadsiatnika Jakuba aj s komplicom zadržali príslušníci enviro polície pred banskobystrickým nákupným centrom. Spoločenskú hodnotu zaistenej slonoviny vyčíslili na 60 tisíc eur.

Rozruch na parkovisku pred nákupným centrom v Banskej Bystrici spôsobila policajná razia. Tá prebehla pri vchode, príslušníci enviropolície prehľadali zaparkované auto s poltárskymi evidenčnými číslami, vedľa ktorého stál mladý muž s putami na rukách. Kel slona afrického si mali aj s komplicom zohnať cez darknet.

"Kel mali ďalej ponúkať na predaj prostredníctvom inzertných stránok," informoval hovorca prezídia policajného zboru Michal Slivka. Podľa právnych predpisov je držba a obchodovanie so slonovinou bez povolení ministerstva životného prostredia zakázané. "Vzťahuje sa to na všetky druhy slonoviny. V tomto prípade bola spoločenská hodnota vyčíslená na 60 tisíc eur," doplnil hovorca Slivka. Príslušníci enviro polície Jakuba obvinili a krátko na to sa postavil pred sudcu. "Okresný súd vydal trestný rozkaz, ktorým uznal vinným obvineného z prečinu porušovania ochrany rastlín a živočíchov, za čo uložil trest v trvaní 12 mesiacov podmienečne," uviedla hovorkyňa súdu Nina Uhrovičová. 

Súd mužovi vymeral skúšobnú dobu na 24 mesiacov. Slonovina bola zabavená. "Súčasne trest prepadnutia veci a to okrem iných sloní kel o dĺžke 107 cm o hmotnosti 6 000 gramov," konštatovala hovorkyňa Uhrovičová. Rozhodnutie súdu je už právoplatné, keďže obvinený sa vzdal práva podať odpor.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy